Димитър Костов ще продава антиките си в чужбина, оценяват ги на 10 милиона евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:02 / 04.08.2012
5506
Пловдивчанинът Димитър Костов, който е един от най-големите нумизмати на антики у нас, продава колекцията си. Той притежава уникални находки, които имат световно значение и са снабдени с необходимите сертификати. Съхраняват се в трезори. Според запознати колекцията на Костов наброява 260 археологически предмета и 4500 монети.

Костов е собственик и на колекцията "Машланс" - комплект монети на тракийските царе, които са открити по нашите земи. Пловдивският колекционер притежава Скитското златно съкровище и много други ценни предмети. По оценки на Националния исторически музей антиките му са на стойност около 10 милиона евро.

Костов, който е бивш общински съветник от "Гражданско сдружение за Пловдив", е решил да продаде колекцията си в чужбина, след като получил отказ от общината да му бъде направен частен музей под тепетата. Той обяви, че вече събира оферти от евентуални купувачи на богатството му, което щяло да му осигури спокойни дни до края на живота му.

Междувременно кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма нищо против общината да помогне за създаване на частен археологически музей, в който да бъде изложена колекцията на Димитър Костов. Единственото условие е колекционерът да представи документи за произхода на антиките си, които да доказват, че не става дума за фалшификати.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Алекс Гърдева изненада шеф Ангелов с признание
Дълго ще се говори за тази сватба
Мария Цънцарова се завърна с гръм и трясък в "Тази сутрин"
Гришо показа любовта към родителите си със специален подарък
Сашо Кадиев се завръща в бТВ: Три месеца чаках да се съберем отно...
Снимка на Ути предизвика бурна реакция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).