Бивша депутатка продава зеленчуци на пловдивски пазар!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
17:24 / 25.01.2012
6840
Бивши избраници, останали без прехрана след престоя си в Народното събрание, се записват на трудовата борса, за да им текат осигуровки и да получават помощи, докато си намерят препитание. Не малка част от тях обаче остават с години без нова месторабота и едва свързват двата края, показа проверка.

Така например бившата парламентаристка в 36-ото народно събрание Калинка Бонева продава зеленчуци на пазар в Пловдив. Заради недоимъка Бонева, която беше депутат от Отечествения съюз в групата на БСП, се захванала с производство на зарзават в личното си стопанство. Търгува го на пазара срещу хотел "Санкт Петербург". Това обаче е само временно решение, защото през зимата няма какво да продава и не ходи на сергиите, коментираха нейни познати.

Над две години без работа е и бившата депутатка от НДСВ Снежана Гроздилова. Тя беше народен представител от Благоевград в продължение на 2 мандата - в 39-ото и 40-ото народно събрание. На парламентарния вот през юли 2009 г. обаче жълтите изпаднаха зад борда, а Гроздилова останала без постоянен трудов договор. В момента живее в София и от време на време консултира НДСВ, но не получава пари за това. Преди време пред местни благоевградски медии пък посочи, че живее от спестяванията си, натрупани като депутат.

След два мандата в парламента и бившата съпартийка на Гроздилова Стела Банкова също се чудела как да свърже двата края. След юли 2009 г. експарламентаристката, която за осем години в Народното събрание смени три парламентарни групи - на НДСВ, НИЕ и "Атака", а последно беше зам.-шеф на комисията по социална политика, се озовала в ролята на редови безработен. Записала се на трудовата борса, където изкарала 9 месеца. В крайна сметка успяла да си намери работа на бюро в офиса на онкологична фондация, където получава 400 лева на месец.

5-6 години без работа стоял и бившият депутат от Великото народно събрание и секретар на сините парламентаристи в 36-то НС Христо Марков. Той беше един от 39-имата народни представители, които не подписаха конституцията, а заедно с легендарния отец Димитър Амбарев навремето създаде СДС - Пловдив. Въпреки богатата си биография, след като излязъл от редиците на парламентаристите, Марков така и не успял да си намери работа в града под тепетата. "В Пловдив са малко такива като мен, които оцеляват", коментира той . В момента Христо Марков е журналист на свободна практика.

Колегата му от 36-ото НС Станко Станев също стоял безработен доста време. Без препитание след края на мандата си във Великото народно събрание се оказал и друг пловдивски депутат - Георги Бунов. По онова време той бил много млад и колегите му си спомнят, че е бил студент.

Не липсват обаче и примери за бивши избраници, които след борсата по труда пак са се върнали в политиката. След три депутатски мандата, след парламентарния вот през 2009 г. Ахмед Юсеин от ДПС се оказва без препитание. Тогава се регистрира в бюрото по труда, където до април 2010 г. се к подписва като безработен. Сега обаче работи в централата на партията като експерт по правата на човека. "Ръководството прецени, че мога да бъда полезен на партията", коментира той . Юсеин посочва, че не се е приемал за по-различен от останалите безработни заради депутатската си кариера и затова се е записал на трудовата борса.

През подобни житейски преврати преминал и ексдепутатът от БСП Стоян Витанов. След мандата си в 40-ото народно събрание се записал на борсата и се преместил да живее в къщата на дядо си в с. Ветренци. От великотърновската организация на БСП обаче не се отказал. Така на местните избори през 2011 г. бил избран за общински съветник на града.



Източник: в. "Телеграф"

Виж коментарите (10)
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).