5D киното - емоцията, която си струва да изпитаме

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
16:08 / 12.01.2012
6455
Затегнете коланите! Излитаме! Но не в небето, а в океана на човешките чувства и изтръгнатите спонтанни реакции. Не си въобразявайте, че ще останете равнодушни, ако сте отишли на 5D кино само защото сте добре информирани и знаете, че всичко е въпрос на компютър и софтуер. 

В това се убедиха днес журналисти на прожекцията на два 15-минутни филма в специалната кинозала в източния атриум на мол "Галерия Пловдив". Те се пренесоха в праисторическите времена и видяха гъмжило от динозаври, които сякаш ще те стъпчат, екзотични морски обитатели, летяха в пещери, изпитаха страха от сблъсъка с животни и скали, от рязкото пропадане, от буболечките, лазещи по краката им. И всичко това бе съпроводено от възклицания, писъци, смях. Дъжд и сняг валяха върху зрителите, вятър духаше в телата им...

Журналистката Катя Костова след прожекциите сподели, че буквално се е върнала в детството. Толкова неподправена и силна емоция е изпитала също преди няколко години, когато си купила парцел на Луната. Всички журналисти признаха, че са усетили силна турболенция. Бяха изненадани от движението на седалките в унисон със спиращите дъха кадри от екрана. Фоторепортерът Стоян Илиев каза, че му е било много забавно. А Юлиян Георгиев от и Евгени Цветков дадоха всичко от себе си, за да направят хубави снимки в тъмната кинозала на валящия сняг. "Никога не съм изживявала подобно нещо. Направо влизаш вътре във филма. Цялата бях обсебена от чувствата си и не можех да мисля за нищо друго", сподели Добринка Димова. Зрелището толкова я впечатли, че влезе на прожекцията и с втората група.

Каквото й да сте изпитали по време на подобна прожекция - бъдете сигурни, че ще усетите приятна доза адреналин в тялото си и непременно ще се усмихвате след като лампите светнат. Това е киното 5D - разбира се, най-важни за него, както и при обикновените филми, са очите. Но тук участват и всички дадени на човека от Бога сетива, а усещането не може да се опише с думи. Просто трябва да се почувства. 

"Филмите бяха с продължителност 15 минути, а чак се изненадваш като свършат - имаш чувството, че е минал само един миг. Толкова са завладяващи", каза Елена Ангелова.

В афиша на 5D киното са включени 6 филма. Зрителите сами избират на момента кой от тях искат да гледат. Предлагат се заглавия за всички възрасти. На всеки 20 дни афишът се обновява, към момента са закупени 30 филма. Организаторите се съобразяват с аудиторията и на малки деца не предлагат филми с чудовища, например. Отвън на голям екран всеки може да наблюдава реакциите на зрителите. 

5D киното, с което Пловдив изпревари София, отвори врати преди месец. В него трябваше да има 8 седалки, но са 6. Интересът е толкова огромен, че няма време да монтираме другите 2, споделиха от екипа. Проектът се оказва толкова успешен, че собственикът на това модерно кино предвижда да направи в мол "Галерия Пловдив" 5D кино с 30-40 места. Това е много необичаен мащаб - обикновено залите за това кино по света, където придобива все по-голямо разпространение, са за 8 до 12 зрители. 

5D киното в мол "Галерия Пловдив" работи всеки ден от 10 до 21 часа.

Виж коментарите (9)
Още новини от Любопитни новини:
Успешен спортист, депутат и министър празнува днес
Любов от пръв поглед в семейството на двойка от "Един за друг"
Празник е! Имане ден имат жени с интересни имена
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Ергенът се изложи много в ефира на bTV


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).