ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 13.05.2024Коментари (0)2704
Какви са причините за високите цени на храните? Обикновено причината е дефицитът. Някои плодове и зеленчуци могат да се отглеждат само в много специфични региони, което прави доставките ограничени. Други пък трябва да се отглеждат внимателно, за да отговарят на строги изисквания, за да се класират сред най-добрите от най-добрите.

Отличните съставки са в основата на всяко невероятно ястие, затова си струва да знаете какво има - дори и на висока цена. Този списък включва някои от най-скъпите храни в света, но имайте предвид, че цените могат да варират много през различните сезони и в различните държави!

Говеждо месо Кобе

Кобе е специален вид говеждо месо, което се добива от говедата от породата Wagyu. За да се определи като Кобе, добитъкът трябва да е роден, отгледан и обработен в японската префектура Хього в Западна Япония. Говедата се хранят с храна, богата на зърнени култури, което допринася за по-високото им съдържание на мазнини и крехката им текстура.

Месото, което се получава, трябва да има висока степен на мраморизация и качество на месото, за да получи обозначението "Кобе". Стандартите са толкова строги, че всяка година на пазара се предлагат само 3 000 до 4 000 глави говеда от породата Кобе!

В Съединените щати говеждото месо Кобе може да струва от 25 до 50 долара за унция - а в ресторантите и повече. В COTE Miami например една унция /около 28 грама/ говеждо Кобе струва 76 долара / приблизително 137 лева/. При толкова скъп протеин приготвянето му е най-добре да се остави на обучени кулинари!

Бели трюфели

Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са един от най-скъпите видове трюфели в света. Трюфелите са ядливи спори на вид подземни гъби. Белите трюфели имат силен, земен вкус с нотки на дъб и чесън. Те често се стриват върху готови ястия като паста, ризото или яйца.

Белите трюфели се срещат предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в някои части на Хърватия и Словения. Но защо са скъпи? Заради начина им на отглеждане. За да растат, гъбите на трюфелите се нуждаят от специална връзка с корените на дърветата. Гъбите помагат на дърветата да събират вода и минерали, а дърветата хранят трюфела със захари. Трюфелите разчитат и на горските животни, които ги изяждат и разпространяват спорите им за размножаване. Тази особена взаимозависима връзка е много трудно да се пресъздаде в дивата природа, поради което трюфелите се отглеждат предимно с фуражи, а не с култури.

Ето защо те са толкова редки - и следователно толкова скъпи. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара /приблизително 450 лева/.

Хайвер от белуга

Хайверът е луксозна храна, която се произвежда от хайвера или яйцата на есетровите риби. Хайверът обикновено се сервира като предястие, обикновено върху препечени филийки, и често се придружава от заквасена сметана, лук и лимон.

Най-скъпият вид хайвер е хайверът от белуга, който се добива от есетра белуга. Тази голяма риба често тежи близо 600 кг, но най-голямата регистрирана някога е тежала 3 463 кг!

Известността на хайвера от белуга е неблагоприятно развитие за популациите на есетровите риби. Видът е подложен на прекомерен риболов, което води до включването му в списъка на критично застрашените видове. Това доведе до рязко покачване на цените на хайвера. А в САЩ вносът на хайвер от белуга е забранен поради заплахата от изчезване на белугата.

Но ако ви се прииска хайвер, можете да се сдобиете с отгледан в САЩ хайвер от белуга от Sturgeon AquaFarms в северната част на Флорида. Той ще ви струва 830 долара /приблизително 1500 лева/ за 28 грама (около една унция) от техния пазар на дребно.

Шафран

Шафранът е подправка, която се произвежда от изсушената тичинка на цветето шафранов крокус. Той има уникален вкус и аромат, който често се описва като цветен, меден и леко горчив. Отглежда се предимно в Иран и е често срещана съставка в иранските, мароканските и индийските ястия. Ще го откриете в рецепти за ризото, паеля и буябес.

Шафранът е най-скъпата подправка в света по тегло, поради трудоемкия процес на събиране. От всеки цвят на крокус се получават само три нишки шафран и те трябва да се отстраняват една по една с помощта на пинсета.

Към 2023 г. шафранът се продава на дребно между 10 и 20 долара за грам. Ако е по-малко от 10 долара за грам, вероятно е фалшификат като нишките от царевична коприна или шафран. Тези фалшификати обикновено не са вредни, но и няма да осигурят търсения от вас аромат.

Въпреки че е много скъпо на грам, малко количество стига за много време.

Гъби мацутаке

Гъбите мацутаке са високо ценени в японската кухня и са един от най-скъпите видове гъби в света. Те имат силен, земен аромат и твърда, месна текстура. Събират се през есента и могат да се консумират сурови или сготвени в различни ястия, като супи, яхнии и оризови ястия.

Тези големи гъби произхождат от Япония, но се срещат и в някои части на Китай, Корея и северозападния регион на Тихия океан в САЩ. Подобно на трюфелите, те не могат да бъдат надеждно отглеждани. Вместо това те се събират от корените на червени борове.

За съжаление един вид кръгъл червей уврежда боровите дървета, от които гъбите се нуждаят, за да растат, разказва Pariteni.bg. В резултат на това през последните седем десетилетия добивът на тези гъби рязко е намалял, което е довело до рязко повишаване на цената им. Цената на тези специални гъби може да достигне до 1000 долара за килограм /приблизително 1800 лева/!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Пролетни бури удариха страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: