Леви, десни, леви, десни – ще маршируваме ли "Да България“?

Автор: Любомир Минчев
Коментари (1)
09:42 / 14.07.2017
3651
Едни млади и ентусиазирани момчета и момичета обявиха днес, че са лицето на "Да България" в Пловдив. Избрани са на общо учредително събрание и започват работа по набелязаните идеи, проекти, цели.

Няма никакво съмнение, че са хора с доказана експертиза - адвокати, мениджъри, лекари. Признават, че са партийно неопитни, но имат огромното желание да се учат и на партйно строителство. И повтарят партийната мантра на софийската централа, че не са нито леви, нито десни. Но вкупом са и леви, и десни.

Това е сериозен проблем и може би ще бъде разбран след още едни неуспешни избори. Твърдят, че ляво и дясно са понятия демоде. И дават пример с процеси по света и Европа, както и с Макрон. Но те се страхуват да се определят дори като центристи.

Кой да им се довери тогава? Част от левите, или част от десните. Да предположим, че десните са разбрали колко е демоде днес да се говори за антикомунизъм, а левите за братство, равенство и свобода . Но това не решава нищо с политическата идентичност на "Да България".

Няма нищо политическо да говориш за съдебна реформа и развито гражданско общество. Без свой идеологически печат "Да България"може да се развива като секта, или будна неправителствена организация - нито леви, нито десни, като никакви.

Тогава излиза, че тази организация има за цел да събере около себеси недостатъчно убедени леви хора и недостатъчно убедени десни. Такива изглежда са и учредителите на "Да България", ако съдим по изказванията им.

Но има фундаментални въпроси, на които трябва да отговориш, ако те питат, или се готвиш за избори. Например, какво е отношението на партията към комунистическия режим у нас и престъпленията му. "Да България" бяга от отговора като дявол от тамян. Може да съм не недостатъчно убеден ляв човек, или десен, но като чуя отговора , ще ми стане ясно с какви хора си имам работа и да реша дали това са моите хора.

Иначе другото е леви, десни, леви десни и много песни. Така марширувахме навремето в тотално сбъркана посока.


Виж коментарите (1)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).