Бъдещето е вече тук и който не се съобрази с него, няма бъдеще

Автор: Васил Динев
Коментари (18)
10:29 / 04.04.2016
8491
Безспорно една от водещите новини през последните няколко дни е новият автомобил на иноваторите от Tesla и бумът, който предизвика той. Първият ден след промотирането му вече имаше над 130 хил. предварителни поръчки. 

Доставките на компактния седан, кръстен "Модел 3", ще започнат в началото на следващата година при цена от 35 000 долара(почти 61 хил. лева), ако се ползват всички бонуси, които се предлагат в САЩ.

Без финансови стимули електромобилът ще излиза около 45-50 хил. долара. "Модел 3" предлага пробег на ток от около 350 километра. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за малко над 6 секунди.

Това е революция не само в автомобилостроенето, но е само по себе си знаково събитие, за това как ще се промени бъдещето на човечеството в най-скоро време.

В тази връзка, един от редовните читатели на Plovdiv24.bg Петър Илиев направи много интересен коментар. Публикуваме го без редакторска намеса:

Tesla показаха четвъртия си автомобил Model 3 и получиха четвърт милион заявки за първите два-три дни. Такъв интерес не е имало към никой автомобил евър в историята. И това е страхотна новина за човечеството, защото...

...е ясен знак, че електромобилите вече имат cool-фактор, потребителите ги искат.

...е покана към всички други производители на автомобили да не гледат на тях като на хипстърски експериментални разработки, а като на следващото поколение технология, която със сигурност ще замести сегашната. Всички знаем, че от конкуренцията големия печеливш е потребителя, а в случая и околната среда.

...показва, че може би ще успеем да преминем към масов електрически транспорт преди петрола да свърши или стане прекалено скъп за извличане, което е евентуална предпоставка за трета световна война.

...ще катализира производството на ток от слънцето и други възобновяеми източници, а за разлика от петрола, слънце има навсякъде. Това ще промени много играта на странни държави като Саудитска Арабия, Венецуела и Русия, на които ще се наложи да развиват истинска икономика, ако искат да просъществуват.

...електромобилите са много по-прости като конструкция и при масово производство ще станат много по-евтини както за покупка, така и за поддръжка. Разходите им за самото предвижване също са по-ниски. 

Както знаем бързият и достъпен транспорт е основата на урбанизацията и индустриализацията, които са характерните особености на така наречения първи свят. Следователно качеството на живот ще се повиши още повече.

...държавите и икономиките които първи адоптнат масов електрически транспорт ще имат конкурентно предимство пред останалите, което си е стимул за иновация.


Виж коментарите (18)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).