Стават ли все по-неграмотни българските учители и цялото ни общество?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
10:55 / 06.12.2014
12334
Българските учители от година на година стават все по-неграмотни. Хората, които трябва да обучават подрастващите на четмо и писмо, правят елементарни правописни грешки и нямат никаква правоговорна култура. 

Те не знаят дори как се произнася правилно една от най-често използваните в техния речник дума - "училища". Този процес на опростачване на българския учител е изключително неприятен, но изобщо не трябва да ни изненадва. Той има своето суперелементарно обяснение. 

Една голяма част от неграмотните учители са от моето поколение и след него. Демокрацията завари това поколение в последните класове на средните училища и в първите курсове на университетите. През първите години на демокрацията студентите от моето поколение бяхме заети да се наслаждаваме на неочакваната свобода, да пиянстваме по кръчмите денонощно, а някои по-предприемчиви - да въртят по битаците далаверки със стоки от Капалъ чаршия.

Лекциите бяха последна точка в дневната ни програма. Помня, че по време на изпит по българска граматика преподавателят се обърна към една от моите колежки с думите: "Благодарен съм, че не сте се насочили към медицината." Същата тази колежка завърши успешно и сега е учител и учи децата на българска граматика.

Неграмотният студент става неграмотен учител и създава неграмотни ученици. За разлика от много хора аз обаче не съм съгласен, че вредата, която нанася един неграмотен учител, е по-малка от тази, която нанася един неграмотен хирург например. 

Хирургът, купил изпитите си, ще умори пациента на операционната маса. Учителят, използвал времето през студентските си години в игра на карти и денонощно пиянство, ще създаде след себе си десетки и стотици неграмотни ученици. 

Някои от тях на свой ред ще бъдат приети във вузовете, където сега заради делегираните бюджети пропускателният режим е под всякаква критика. След пет години на свой ред ще станат учители и ще продължат да създават неграмотни...

И така спиралата продължава да се върти. Т.е. един неграмотен учител ще "убие" хиляди младежи, като ги зарази за цял живот с вируса на невежеството, неграмотността и посредствеността. А тази духовна смърт според мен е не по-малко опасна от физическата смърт на операционната маса.

Наскоро разговарях с известен професор езиковед от Великотърновския университет. Той с огромна тревога сподели, че с всяка изминала година при тях постъпват все по-неграмотни млади хора. Елитът на българското бъдеще, който би трябвало да е събран в залите на Алма матер, масово не познава правилата на българския правопис. 

Български студенти не познават дори българската азбука. Или поне това е моето обяснение за това, че в социалните мрежи младежите предимно и основно пишат на латиница. Или на "маймуница", както самите те си я наричат. 

Вместо "родна реч, омайна сладка" за изразяване на чувствата младежите използват усмихнати човечета, емотикони, скобички, точки, запетаи и всякакви математически и граматически символи. 

И когато десетина години по-късно същите тези млади хора завършат висше образование и застанат от другата страна на катедрата като учители, как мислите, те дали ще са се променили? 

Според мен категорично не! И моята прогноза, уви, е, че опростачването на българската нация ще продължи да се развива с пълна сила.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (27)
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).