ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Галя Топалова в матрицата на футбола
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 12.04.2008Коментари (0)4659
© Plovdiv24.com
През септември 2006 г. юристката Ана Уркихо преобърна стереотипите в един испански футболен клуб, в който традициите са непроменени от създаването му до днес. Тя стана първата жена, президент на "Атлетик" от Билбао, където футболисти и треньори могат да бъдат само хора с баски произход. Уркихо се издигна от редови фен до най-важния оперативен пост, но само година по-късно трябваше да се оттегли, защото не успя да промени състоянието на един борещ се за оцеляването в елита на Испания отбор.

В България Галя Топалова вече половин година управлява пловдивския "Локомотив". Тя е първата жена, президент на клуб, от А група по собствено желание, а не по стечение на обстоятелствата. За разлика от Уркихо тя не разбира от футбол, никога не е била фен на "Локомотив", дори няма нищо общо с Пловдив, но има амбициите да промени хода на историята за този клуб.

За този период трябваше да започне от нулата, но вече премина с решителност през няколко тежки етапа. Тя видя какво е отборът й да е въвлечен в слухове за продадени мачове, как феновете могат повече да вредят, отколкото да помагат, колко тежко е да се разделяш с футболни икони и естествено как се печелят тежки мачове като дербито с "Ботев". Нейният "Локомотив" е финансово стабилен, не е застрашен от изпадане и Топалова дори вече обмисля как да изведе тима до участие в европейските турнири. На пръв поглед амбициозна задача за човек, който все още бърка що е то засада.

Жена на борда

Жена в управлението на футбола е като жена на борда на кораба. И двата случая заплашват да донесат повече нещастие, отколкото късмет. Топалова се оказва в "Локомотив" по случайност, но както се оказва, засега това носи щастие на феновете. Историята започва миналото лято, когато се захваща да изгради дистрибуторска верига на минералната вода "Ком" в Пловдив. Решава, че може да популяризира продукта си чрез "Локомотив". По това време клубът е обявен за продан. "Искахме да използваме отбора с рекламна цел, а ни предложиха направо да го купим", разказва тя.

На Балканите рядко жените стават президенти на футболни клубове по своя воля. Преди години Цеца Величкович пое "Обилич" след смъртта на съпруга й Желко Ражнятович-Аркан. Ситуацията в "Локомотив" е сходна. Топалова е третата дама от поредицата собственички на клуба, но първата, която заема позицията по желание. През 2005 г. Мая Илиева наследи клуба, след като застреляха съпруга й Георги Илиев. Тя се появи няколко пъти на стадиона, преди окончателно да се оттегли от бизнеса, и продаде клуба на Александър Тасев. Търговецът на череши от Кюстендил също беше застрелян и клубът от "Лаута" отново се оказа в ръцете на вдовица - Таня Раденкова.

Футболните увлечения на непознатата доскоро Галя Топалова започват с преговорите за купуване на отбора. "Заварихме клуба в труден момент и за нас цената беше изгодна", казва собственичката на 95% от акциите на черно-белите. "За нас" означава тя и партньорът й - турският бизнесмен Зеки Байрам, който обаче не проявява интерес към футбола. В активите тогава попадат правата върху 20 играчи и два автобуса. "Купихме също така марка от 1936 г.", добавя тя.
Предизвикателството е голямо, тъй като тя не разбира нищо от футбол. При тегленето на жребия за Купата на България пред колегите си признава: "Ама аз сега разбирам, че имало такова нещо като купа." Това не попречи на черно-белите да изхвърлят ЦСКА от турнира. В първенството футболистите й успяват да победят с 1:0 "Левски" и да спечелят уважението на цял Пловдив.

Първата грешка

В началото около преговорите за смяната на собствеността на преден план беше лансиран бившият вратар на "Галатасарай" Левент Назифоглу. Това предизвика остра реакция от феновете, които дълго време заплашваха с бойкот отбора и се опитваха да саботират сделката. Фиктивно Назифуглу плаща с нейни пари акциите на бившите собственици Емил Наков и Таня Тасева. Сценарият създаде впечатление, че е подставено лице на някой мастит турски бизнесмен. "Поканих го, защото е бивш футболист, и мислех, че може да дава съвети. Казахме му: ела да помогнеш, защото ние нищо не разбираме. Оказа се, че не разбира чак толкова от футболния бизнес. Едно е пазиш на вратата, друго е да се управлява клуб", отчита грешката си Топалова.
По средата на есенния полусезон Левент си тръгва, а Топалова остава сама да гради бъдещето, макар и с почерк на неопитен човек, който действа под давление на съвети. "Понякога се консултирам, понякога ме предизвикват да взема решенията преди това", споделя тя. Този първи тест на решителност й помага в следващите предизвикателства, с които трябва да се сблъска.

Зад кулисите

За уговорените мачове Топалова е чувала от телевизията, а още в първия кръг на пролетния полусезон мачът "Локомотив" (Пд) - "Локомотив" (Сф) влиза в списъка на медиите като театрална постановка. Отвсякъде хвърчат обвинения и оправдания за неочаквания обрат от 1:0 до 1:2 в Пловдив. Генералният секретар на клуба и бивш международен съдия Атанас Узунов напуска поста си с уклончиви и неясни обяснения. За това какво се е случило тогава президентката обяснява така: "Нищо не разбрах, имаше оставки, отговорности..."

По-късно Топалова взима още няколко трудни решения - отиват си треньорът Ясен Петров и главният мениджър Христо Бонев, който е със статут на най-голямата легенда в историята на клуба. "Много дълго време изчаквах за кадрови промени. Загубихме втория полусезон, докато сложа точните хора на точните места. Ако някой загуби доверието ми, просто си отива. Няма място за паразити, микроби. Оказа се, че оставките не водят до сътресения в клуба. Личностите са значими сами по себе си, но точно в момента не бяха толкова значими за клуба", обяснява тя.

Топалова налага наказания и понякога иска писмени обяснения за загубите. След провала в "Каварна" за Купата на България глоби футболистите с 20% от заплатите за март. "Не обичам да глобявам, но всеки трябва да си поеме отговорността. Един е дошъл да работи, друг да рита топка или да вдига телефона, треньорът е дошъл да обучава момчетата. Те са едни деца на 18-20 години, които тепърва са развиват", разказва философията си тя.

Сега вече знае всичко, което касае задкулисни игри и уреждане на мачове. Наясно е, че за да се продаде един мач, трябват трима души. Вече знае кога мачът е продаден: "Момчетата са малки, не са толкова обиграни психически и сами се издават", допълва тя.

Нейна е идеята да назначи наскоро чужденец за треньор - македонеца Драган Канатларовски. "В отбора нямаше дисциплина и реших да е чужденец. Имаше предложения за специалисти от Испания и Германия, но пък с тях идва езиковата бариера. Ако отново бяхме взели българин, нямаше да можем да променим облика на отбора. Препоръчаха ми Канатларовски, прочетох CV-то му и видях сходство в характерите", споделя тя.

Собствено финансиране

С идването на Топалова се очакваше промяна във финансовата и трансферната политика в клуба, но тя се съобрази със завареното положение. По неофициални данни средното месечно възнаграждение в клуба е над 4000 лв., а най-малките заплати са от порядъка на 1500 лв. "По отношение на селекцията нищо не можахме да направим. Тази година сме я изпуснали, но вече знаем горе-долу кое колко струва, откъде се вземат футболисти, какво е свободен агент, какви са трансферните суми, на кого се плаща на кого не се, какви са заплатите и премиите. Няма да се изхвърляме, докато не видим постижения в челната тройка", споделя тя.

С появата на новите собственици генералният спонсор на тима "Алианц" изненадващо реши да прекрати договора, въпреки че договорът беше за пет години срещу около 200 000 лв. на сезон. Топалова не бърза да търси нови спонсори, докато не предложи нещо качествено в замяна: "Сега имаме "Глобул" и не търсим други, защото в момента сме на такова място в таблицата, че няма да намерим."

Тя смята, че не си е хвърлила парите напразно във футболния отбор и вярва, че има бъдеще в този бизнес. "Ако има приличен стадион и красив футбол с добър имидж, ще има и пари. Доколкото знам, всички собственици си връщат инвестициите по някакъв начин, било чрез спонсори или друг съпътстващ бизнес. Не са на загуба, след като държат по 10-15 години клубове. Само някакъв голям крах може да ме накара да се оттегля."

Източник: в."Капитал"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: