ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Агитките като люлка на етническа омраза
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:28 / 31.03.2007Коментари (0)4467
©
Снимка: Нетинфо
Расизмът отдавна е господар на европейските стадиони. За съжаление ние в България не останахме зелен оазис на човеколюбието и толерантността. Все по-често на нашите стадиони могат да бъдат чути расистки обиди и да се видят ксенофобски лозунги. Първи в жертва паднаха цветнокожите футболисти в българските тимове, които често са обиждани на расова основа от противниковите, а и от своите агитки. Това, което се случи на най-зрелищното българско дерби, битката за Пловдив между Ботев и Локо, обаче е повече от тревожно и е показател за етническата омраза, която тайно превзе футболните ни страсти. Рано или късно това можеше да се очаква. Спортът и най-масовото развлечение футболът са отражение на обществото. Когато един народ избива тревожността си и комплексите си в етническа агресия, това най-напред се вижда по трибуните на футболните стадиони. Агитки винаги са били убежище на социални аутсайдери като скинхедс. По света много нацистки групировки са маскирани като рокерски клубове или отделни секции във футболните агитки. България не прави изключение. Надвикването и надпяването между жълто-черните и черно-белите ултраси на мача в Пловдив беше неприятна гледка. Двете агитки се обединиха в едно - според тях най-обидното определение за врага могат да бъдат единствено неговите етнически белези или произход - циганин, турчин и т.н. Жълто-черната торсида развя знамето на Pепублика Турция, за да дразни своите вечни врагове от Локото, и пееше рефрена, че Турция е тяхната родина. Черно-бялата лавина не остана по-назад и наричаше омразните си врагове "турски к..ви". И двете пловдивски агитки не се притесняваха и не се чувстваха посрамени да се наричат едни други цигани. Останах потресен и втрещен от тази етническа агресия в Пловдив и още недоумявам защо иначе рефлективните медии не реагираха остро на това варварство. Дори смятам, че думата варвари в случая звучи обидно за варварите, защото расизмът и делението по цвета на кожата е сравнително модерна световна болест, докато древните хора не са обръщали никакво внимание на различния цвят на кожата. В България ксенофобията и омразата към другите етноси, най-вече към турците и циганите, стана особено модерна и малолетните членове на футболните агитки въобще не си дават сметка в какво се забъркват.

Това, което се говори в политиката чрез Атака вече откровено се скандира и се превръща в идеология на стадиона. Цветнокожите все още не са проблем за нашите "родолюбци", затова сега на техния мерник са другите, които уж са по-различни от нас. Сигурно има закон срещу расизма, както има и срещу футболното хулиганство. Но нито един от органите на реда на мача в Пловдив не си помръдна пръста, за да озапти дивите расистки страсти по трибуните. Огорчен съм и съм омерзен, че тази грозна картинка изпъкна толкова колоритно именно в Пловдив. Това е най-мултиетническият град в България. В Пловдив от хилядолетия живеят разнообразни етноси и религии в мир и хармония. Пловдив винаги се е славел с толерантното си отношение на представителите на различните култури и чужденци, акостирали в древния град на Филип Македонски. Роден съм и съм израснал в един от централните квартали на града. На нашата улица живеехме и играехме заедно деца на българи, турци, евреи, арменци и гърци. Над главите ни беше Старият град, който започва с най-голямата махала - циганската. Освен че е люлка на няколко култури и търговски център на три империи - Римската, Византийската и Османската, Пловдив е древен тракийски град, който от хилядолетия приема в себе си етноси от всички краища на света. От планините на Арарат и Мала Азия до степите на Далечния изток. В центъра на Пловдив има триъгълник от храмове на три големи религии - католически храм, катедрален православен храм и една от най-достолепните джамии на Балканите. Ако в Пловдив расизмът и ксенофобията са пуснали корени сред младото поколение, какво ли става по другите райони на България.

Етнически подтекст имаше и лозунгът, който издигна българската агитка (Косово е Сърбия), с който трябваше да бъдат дразнени албанците в сряда. В Централна Европа расизмът вече е обществено явление, но ние сме на Балканите и макар да сме в ЕС, положението при нас е малко по-различно. Както казват историците, балканските народи сме седнали върху буре барут и от всяка случайна искра може да избухне страшен огън. За съжаление расизмът е дълбоко явление и в неговата основа стоят остри социални противоречия. Бедността и липсата на перспектива лесно отключват омразата към другия. С какво обаче са виновни другите? Какво обидно има в това да си роден в Турция или да имаш черен или жълт цвят на кожата?

Нали всички заедно дишаме един въздух под едно слънце и живеем на една земя. Животът ни няма да стане по-красив, ако изгоним от стадиона всички, които приемаме за небългари. Нима един българин е такъв заради цвета на кожата си или цвета на очите си, заради религията, която изповядва или заради мястото, в което е роден. Питам се как ли са се чувствали по време на расистките песни на мача Локо - Ботев легендите на двата отбора - Едуард Ераносян, Аян Садъков, Антим Пехливанов, Атанас Пашев. И изобщо има ли значение дали си арменец, турчин или циганин, ако играеш добър футбол.

Анализът е на Николай Бареков за вестник "7 дни спорт".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Народен събор Пловдив 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: