Журналисти: Трябва да помогнем на Украйна или пропускаме уникален шанс за модернизация на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:28 / 24.03.2022
1850
Днес ще се проведе Среща на върха на НАТО, като очаквано основна тема ще бъде войната в Украйна.

"Ситуацията около и извън Украйна се усложнява непрекъснато, даже в реакциите на Запада. Необходими са съгласувани действия и непрекъсната координация. Най-големият дефицит е този на лидери. Поредицата от срещи трябва да разгледа всички проблеми и да търси общи решения", коментира журналистът Валери Тодоров.

Той посочи, че трябва да се осигури по-голяма предвидимост - да се конкретизират заплахите и да се види с какви средства могат да се предотвратяват.

"В момента войната в Украйна е позиционна, добър момент е да се преговаря. Призивите на Зеленски за по-активна намеса на Запада са много опасни. Ако НАТО или Европа се намесят, нещата могат да се развият по непредвидим сценарий", смята Тодоров.

Владимир Путин нареди доставките на газ за неприятелски страни да се заплащат само в рубли. Според Тодоров това е компенсаторен механизъм срещу мерките във валутната сфера и атаката срещу златния резерв.

"Трябва да обясним на българското общество, че не трябва да се страхува от това, че на територията ни ще бъдат разположени бойни групи. Те не представляват заплаха за стратегическите ядрени сили на Русия. На наша територия няма да бъде разположена противоракетна отбрана. Ние сме под щита на НАТО, Русия няма да напада държави от НАТО, конфликтът ще остане в Украйна", посочи журналистът Георги Пашкулев пред Bulgaria ON AIR.

Той е притеснен повече от неутралната, по думите му, позиция, която заемаме, и от нежеланието да помогнем на Украйна поне с жилетки и каски

"Само ние и унгарците не предоставяме никаква помощ. Ако не се включим по-активно, това може да се отрази на България в бъдеще. Пропускаме уникален шанс за модернизация на държавата. Можем да заемем много по-силна позиция като натовска страна против Русия, което ще ни даде големи преимущества в отношенията ни с Вашингтон и да развием по-активна политика в Западните Балкани. Там се сблъскваме със Сърбия, която е най-важният съюзник на Русия и осъществява няколко проекта", каза още журналистът.

Виж коментарите (3)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).