Желев: България е като политическа карикатура в очите на НАТО, ЕС и Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:42 / 26.03.2022
2780
"Международната изолация на Русия е ключова и е най-силното средство на колективния Запад да спре Владимир Путин, без да влиза в апокалиптичния сценарий на пряк военен сблъсък с Русия. Сегашната стратегия на САЩ и НАТО е да изтощават Русия, така че да не може да продължи войната. Това е игра на издръжливост. САЩ и Европа също трябва да понесат трудности и лишения. Затова е необходимо единство, което Путин започна да опитва да разруши още преди войната“. 

Това каза пред БНР политическият коментатор Веселин Желев от Клуб Z. 

По думите му от срещата на Г-7 е дошло важно предупреждение спрямо Русия - "ако Русия използва химическо или бактериологично оръжие в Украйна, ще понесе тежки последици“. 

"Не се уточнява какви биха били те, но когато ти го казват седемте най-големи свободни индустриални сили в света, това действа на въображението. Те призоваха всички страни да не предоставят военна или друга помощ на Русия, предупреждение явно към Китай“. 

В предаването "Събота 150“ по БНР журналистът допълни: 

"Досегашните военни доставки на западно оръжие за Украйна превърнаха очаквания блицкриг в едномесечна изтощителна война с много жертви и катастрофални икономически и политически последици за Русия. Днес Русия е със статут на държава - разбойник като Иран, Северна Корея. Русия не можа да постигне първоначалните цели на операцията. Затова смени тактиката и тества докога Украйна ще издържи на това да я убиват бавно с ракети, бомби и артилерия и докога Западът ще има лице да гледа това отстрани. Досегашният ход на войната показва, че колкото по-агресивни стават руските действия, толкова повече се втвърдява западният отговор и той също поставя на изпитание издръжливостта на Русия. Всяко търпение, дори това на руския народ, има предел. Чувам, че руски войници дезертират и дори убиват командирите си заради големите загуби, които търпят техните части“. 

Според анализатора Западът ще се опита да се откаже от руските енергийни ресурси, каквото и да коства това: 

"Бъде ли лишена от приходите от нефт и газ, Русия няма да има с какво да плаща за войната“. 

Желев посочи, че тази война е спуснала нова Желязна завеса и "няма начин да бъдеш от двете ѝ страни едновременно, ако се опитваш, ставаш политическа карикатура“. 

"Изглеждаме така в очите на съюзниците ни в НАТО, в ЕС и на украинското правителство. Те разбират шизофреничното състояние на България и я третират като пациент - не ѝ противоречат, не ѝ се карат, знаят, че тя нито може да помогне, нито много да навреди. Колко ще ни струва тази репутация, която сегашното правителство гради, ще разберем, когато е късно - в следвоенния период“. 

И подчерта, че времена като днешните повишават важността на моралния избор, на ценностите над интересите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).