Защо все повече българи предпочитат гръцкото море? Сравниха цените

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
14:29 / 22.07.2019
16495
Празни плажове и заведения на българското Черноморие това лято. В същото време на граничните пунктове към Гърция има опашки от автомобили. Според българското министерство на туризма спадът на почиващите край родните плажове тази година е между 5 и 8 %, а България все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите.

За сравнение, цената на плажните услуги в курорта "Аспровалта" на стотина километра от българската граница е равна на дневната консумация на туриста или минимум едно кафе или фрапе. В същото време два чадъра и шезлонг в меката на нощния живот на Черноморието "Слънчев бряг" струват 30 лева.

След като Турция, Египет и Тунис се върнаха на пазара, отлив на почиващите усетиха първо хотелиерите в България. Битката между курортите по Черноморието и тези край гръцките плажове това лято е за всеки един турист.

Потвърждават го и първите данни от началото на сезона. До края на юни заетостта на хотелите край българското Черноморие е едва 30 %. Година по-рано е била 37%. Въпреки опитите на хотелиерите да спасят сезона с отстъпки до 30 % - голяма част от базата остава незапълнена. А все повече туристи тръгват към гръцките плажове.

В гръцкия курорт "Неа Врасна" на около 100 км от границата с България чадърът и шезлонгът излизат безплатно при консумация на напитки от близкото заведение. За сравнение в Балчик цената на сянката на плажа за двама е 27 лв.

"В нашия хотел българските туристи са около 40%. Минимумът, който оставят на ден за чадър, е 10 евро и достига до 20-25 евро", споделя гръцки хотелиер от "Неа Врасна". "Цената на нощувката тук е 80 евро за двама души. Хотелът е пълен на 100%".

Сервитьор на плажа в "Аспровалта" пък посочва, че всяка година посетителите от България са все повече.

"Между 6 и 10 евро на чадър е средната сметка. Чадърите и шезлонгите са безплатни. Но взимат бира, куп сандвичи и сметката може да достигне 20 евро".

На някои от гръцките плажове, особено по островите, сянката се плаща, но цените са между 5 и 7 евро. По-скъпо е единствено на парти дестинацията "Парадайс бийч" на остров Миконос – близо 40 лв. за два шезлонга и чадър. 

В България сред най-скъпите плажни услуги по Черноморието са тези на първа линия на южния плаж "Каваци" – 70 лв. за чадър, 4 шезлонга и 4 шалтета.

Цените се определят и от държавната политика. Собственикът на хотел в "Аспровалта" плаща концесионна такса около 4000 евро за 50-60 чадъра. Средно в Гърция сумата, която дават концесионерите, е равна на между 8 и 10 хил. лева.

Същевременно за плажа в Балчик концесионерът годишно плаща на държавата 57 хил. лв. без ДДС, за да стопанисва площ от 16 хил. квадратни метра. Най-висока е концесионната такса за плажовете "Слънчев бряг – Централен" и "Златни пясъци" – съответно 1,39 млн. и 1,92 млн. лв. за година. Там обаче и плажната ивица е много по-голяма. 

Тази година Гърция намали ставката на данък добавена стойност за туристическите услуги и ресторантите от 24% на 13%. В България единствено настаняването в хотелите се облага с по-нисък данък от 9 на сто, а за всичко останало ДДС е 20%.

Гърция има и чисто географски предимства. В България плажните ивици край морето са дълги общо около 200 км, а гръцките, заедно с тези на островите, са близо 14 800 км. Затова и плажовете в Гърция, които отговарят на всички екоизисквания, са с пъти повече – 430. По Черноморието с екосертификата "син флаг" могат да се похвалят едва 14 плажа и едно яхтено пристанище.

"Положителното е, че ние ще си преструктурираме бизнеса и че може би цените ще станат по-приемливи за клиентите", споделя български хотелиер, цитиран от Нова тв.

Виж коментарите (6)

Още по темата (229):
31.12.2019 Едва 0,02% ни делят от рекордната за туризма 2018 г.
26.10.2019 Има ли желаещи за морска авантюра на 26 октомври?
12.10.2019 Неочаквана прогноза за днес!
09.10.2019 Тъжна картинка: Така изглежда един от офисите на фалиралата "Астрал
холидейз"
07.10.2019 Един от най-големите туроператори у нас обяви фалит!
04.10.2019 Невиждана стихия връхлетя "Маказа"!
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).