Започва съборът в Копривщица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:39 / 07.08.2015
3578
Днес, точно в 14 часа, на сцена № 6 в местността "Войводенец" в Копривщица започва представянето на участниците от област Пловдив в ХI Национален събор на българското народно творчество Копривщица - 2015.
 
Групата от област Пловдив наброява 778 човека. Това са 3 състава, представящи български народни обичаи, 30 женски певчески групи, 3 мъжки, 4 смесени и 1 детска певческа група, 2 инструментални състава и 1 танцов. Индивидуалните изпълнители са съответно: 16 възрастни певци, 8 деца и младежи певци и 3 инструменталисти.

Всички те се представиха успешно на предварителния регионален преглед, който се състоя в края на юни и днес ще се опитат да покажат най-доброто, за да впечатлят компетентното жури, което ще ги оценява в надпреварата за наградите на Събора.

В рамките на три дни, в местността "Войводенец" на седем сцени ще бъде показано жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство.

На официалното откриване от 11.00 ч. днес ще присъства генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж тази година се състои събитието. Сред гостите ще бъде и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Събитието събира участници не само от различните краища на България, но и от целия свят, затова в самия град Копривщица ще бъдат разположени две сцени, на които ще премерят сили всички чуждестранни гости.

Областният управител Розалин Петков сърдечно поздравява всички изпълнители от област Пловдив и им желае успешно представяне, добро настроение и много награди.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).