Зам. министър: С ниски заплати работодателите няма как да задържат младите българи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:24 / 16.03.2019
5717
Всички анализи, които в момента правим, показват, че един от най-важните приоритети за младите хора е доброто заплащане и добрите условия на труд. Това мотивира младите кадри да останат в България. Някои от работодателите у нас отговарят на нуждите на младите служители, но за съжаление те са само в някои сектори. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика.

По думите ѝ правителството е увеличило минималната работна заплата на 560 лева, но работодателите трябва да осъзнаят, че когато имаме нови технологии и искаме да задържим млади, образовани и квалифицирани хора, няма как да стане с минимално заплащане.

Петрова акцентира на това, че отдавна е минало времето, когато в България са били привличани чужди инвеститори поради ниското възнаграждение на труда. "Работната ръка беше почти на безценица", допълни тя.

Точно за да се превъзмогне демографската криза, според зам.-министъра, трябва младите хора да бъдат задържани в страната ни, да има условия те да се развиват, да създават семейства и да имат кариерно развитие.

Срещите на млади хора с работодатели е добър мотив тези хора да намерят своето място и да се реализират в България. Има формули, по които трябва да работим и точно тези формули са един добър модел, който ние трябва да следваме, каза Петрова, но не уточни кои са те.

По данни на министерството около 5% са безработните висшисти. Трябва да се направи мост между образование и работодатели, така че още в студентските и ученическите години младите хора да имат връзка с производството и с бъдещата си работа. Тогава, според Петрова, младите хора ще бъдат професионално подготвени и уверени. Дуалното образование е област, към която трябва да бъдат насочени повече усилия, коментира още Султанка Петрова. Тя изрази мнение, че българското образование трябва да бъде приоритет и да дава възможност на всички деца да бъдат включени в него."

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).