Заговори се за "активен фермер" и "нов фермер" в новата ОСП

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:05 / 09.03.2021
630
Постигнато е решение да се използва терминът „активен фермер“, както иска Европейският парламент (ЕП). Отпада понятието „истински фермер“. Това е един от резултатите от последния шести триалог по Пакета за реформата на ОСП, които бяха обсъдени на Специалния комитет по селско стопанство на 1 март в Брюксел.

Предложение: Да се дават субсидии за култивиране на пасища с тревни смески

Относно млади активни фермери ЕП поиска специална интервенция, но Председателството посочи, че има риск от двойно финансиране. Може да се постигне компромис, като се включи дефиниция „нов фермер“ и се запази доброволното прилагане на „активен фермер“. 

По отношение на схемата за дребни земеделски стопани ЕП настоява за фиксиране на единен максимален размер от 1250 евро

Евродепутатите предлагат 4% от директните плащания да бъдат за млади фермери. Според Председателството обаче това е твърде много и може да доведе до неусвояване на средства. 

Относно преходната национална помощ има решение за нейното продължаване. ЕП настоява нивото на финансиране да се задържи на 50% за целия период. Съветът защитава обаче подхода за постепенно намаляване на средствата. 

„България отново подчерта важността на преходната национална помощ, неудовлетвореността си от заложеното в Общия подход на Съвета и възможността за нова референтна година, както е предложено от ЕП“, посочват от ресорното министерство в последния си бюлетин за ОСП. 

По време на заседанието бе обсъдена и социалната условност на ОСП. Австрия предложи да се засили ролята на Службите за съвети в земеделието, след което ЕК да оцени прилагането до 2026 г. и да се обсъди бъдещото развитие. България и още 12 държави членки подкрепиха документа. 

ЕК се опасява обаче, че предложението на Австрия е твърде далеч от искането на ЕП, затова призова Съветът да потърси друг компромис. 

Ново обсъждане на ОСП предстои на Съвета на министрите на 22 и 23 март, когато ще се говори за политическата дискусия по трите регламента от реформата, подготовката на Стратегическите планове и диалога с ЕК.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).