ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забраняват връщането на осиновени деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 04.08.2016Коментари (1)4121
©
Осиновителите вече няма да могат да връщат обратно децата в институциите, от които са ги взели у дома. Това предвиждат промени в Семейния кодекс по инициатива на министерствата на социалната политика и на правосъдието.

"Ще отменим разсиновяването. Ще направим така, че тази процедура ще могат да поискат само държавни институции и то в много извънредни случаи", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

 Това означава, че в бъдеще Агенцията за социално подпомагане ще може да поиска прекратяване на осиновяване в случай, че детето е жертва на домашно насилие например. 

Сега родителите могат да разсиновят дете дори, ако са в конфликт с него.
Статистиката показва, че всяка година около 10 семейства завеждат дела за разсиновяване. 

"Най-често до тази процедура се стига в тийнейджърските години на детето, когато осиновителите не могат да се справят с трудния му пубертет", признават социални работници. 

Промените в Семейния кодекс предвиждат още улесняване на процедурата по осиновяване чрез създаване на Национален съвет, който да обедини работата на 28-те регионални съвети по осиновяване. Сега кандидат-осиновителите, които искат дете например от региона на Пловдив, подават молба само до този регионалния съвет. 

За да получат по-бързо предложение за дете кандидатите ще подават вече молби до повече съвети. Желаещите да приютят дете ще подават само една молба до Националния съвет. Така автоматично социалните ще търсят най-подходящото за тях дете в цялата страна.

Според подготвените промени ще отпадне тайната на осиновяването, за което неправителствените организации настояват от години. Докато е непълнолетно детето ще може да поиска информация за заболяванията си от бебе. 

След навършване на 18 години осиновеният ще може да поиска и информация за биологичните си родителите. След това социалните ще се свързват с майката, която да реши дали да се срещне с детето си или не.

"Очакваме в началото да има много подадени молби, което ще затрудни малко работата на Националния съвет по осиновяванията", прогнозира зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева- Мичева. 

Промените предвиждат още затягане на процедурата по припознаване на новородено. Целта е да се спре практиката, при която мъже припознават чуждо дете, с което заобикалят процедурата по осиновяване.

"Това са семейства, които намират жена, за която смятат, че ще изостави детето си, плащат и след раждането мъжът припознава детето и поемат грижите за него", обясни Сачева.



Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Всичко е много хубаво, но дали споменаха неудобния за тях въпрос, че повече от 5 години не са платили нито стотинка на регионалните съвети по осиновяване и умишлено задържат парите на експертите в съветите? Дължат хиляди левове на експертите в съветите от цялата страна от агенцията за социално подпомагане. Попитайте ги и за това, както и защо няма отговори на писмата от регионалните съвети, които се изпращат до агенцията за социално подпомагане, кога ще бъдат изплатени парите за регионалните съвети?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Алексей Навални почина
Великден 2024 г.
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: