За пръв път от години – спад в покупката на имоти с ипотека

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:10 / 05.02.2019
3692
За първи път от 6 години насам има спад в покупката на имоти чрез ипотека. Това отчитат брокери за последното тримесечие на миналата година. Ако тенденцията се запази и през 2019 г., се очаква цените на жилищата да тръгнат надолу.

Най-скъпи остават жилищата в София – 1000 евро за квадратен метър. Поскъпването през миналата година е почти 9%. Варна е градът с най-голям скок на брой сделки – 9 на сто.

При големите градове най-сериозно е поскъпването в Пловдив – 10%.

В София почти половината от купувачите през миналата година са избрали двустаен апартамент. Такъв търси и Бирсен Шукриева. Досега тя е живяла под наем. Прави поредния оглед, а само днес има още 2. "Нямам време да чакам и спешно търся жилище. Не искам повече да живея под наем, смятам, че съм на този етап вече мога да си позволя и да купя собствено жилище", коментира Бирсен пред бТВ.

Купувачите са капризни. Търсят перфектния имот на възможно най-ниската цена, казват брокерите. Като походят по огледи обаче, стават по-склонни към компромиси. Оказва се, че има и истински странници.

"Странни изисквания, включително сме имали клиент, който искаше да купи 40 паркоместа с апартамента", посочва брокерът Виктор Рачев.

Според експерти се увеличават сделките, които отнемат повече време – между 6 месеца и година.

"Има имоти, които тепърва започват да се строят, които са на някакъв етап от строеж, които са завършени, също и старите имоти, така че купувачите гледат много повече", обяснява Гергана Тенекеджиева, оперативен директор в компания за недвижими имоти.

По данни на националната статистика издадените разрешителни за строеж на нови жилища през последните 3 месеца на 2018 г. са с 14% повече от същия период на предходната година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
Нинова: Пародия! Главчев започна като началника си Борисов да игр...
Оставената без зъби от мутри се похвали
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).