Ясен Тодоров: Няма как да има контрол върху нещо, което не е в правния мир

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
16:56 / 18.05.2023
1115
Към настоящия момент има предвиден инцидентен съдебен контрол при прокурорски акции и действия. Всички възможности на съда да контролира Прокуратурата са на лице, когато има досъдебно производство. Няма как да има контрол върху нещо, което не е в правния мир. Това заяви заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, предаде репортер на "Фокус".

"Коя ще бъде инстанцията, която ще се произнесе окончателно и кой образува това досъдебно производство? Мисля, че няма такъв. Съдията от ВКС, съдията, който се превръща в прокурор във ВСС, шефът на наказателното следствие?", попита Тодоров.

По думите му сега магистратите се разследват от следователи, не само от магистрати.

"Ще е добре членовете на ВСС да имат глас при назначаване и освобождаване на главния прокурор, както депутатите могат да избират състава на ВСС", посочи още той.

Той е категоричен, че не може висши магистрати да се лишават да бъдат избирани от парламентарната квота във ВСС. Накрая ще се получи така, че Прокуратурата, ВСС и НСлС ще са срещу законопроекта, граждански и обществени организации също.

В момента се провежда заседание на правната комисия в НС на, която присъстват главния прокурор Иван Гешев, заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров и правосъдният министър Крум Зарков. Депутатите обсъждат предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Припомняме, че по-рано днес се проведе и заседание на ВСС, който започна да разглежда сигнала, подаден от директора на НСлС Борислав Сарафов срещу главния прокурор затова, че неправомерно е записал телефонен разговор със свой колега. Стана ясно и че Иван Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата следващия понеделник във връзка с две започнали проверки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (300):
26.01.2024 ВАС отхвърли втора жалба на Гешев
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
12.07.2023 ВСС прекрати процедурата по преназначаване на Гешев
Още новини от Национални новини:
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Станишев: Много войводи, малко четници
Мъж остана без работа заради фалшиво положителни тестове за нарко...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).