Външно министерство: Следим с безпокойство развитията в Северна Македония

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:30 / 16.03.2023
1788
Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение "Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР. 

"Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", казват от външното ни министерство. 

"Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване", се казва в позицията на МВнР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).