Всеки 10-ти студент ще може да тегли кредит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
08:57 / 01.09.2010
1817
20 000 души или всеки десети студент ще тегли кредит, за да покрие таксите си за следване още тази година. Това сочат предварителните разчети на просветното министерство. Условията за заем за висше образование бяха обявени официално вчера. ДСК и "Райфайзен" са двете банки, които ще предлагат новата услуга за предстоящата учебна година.

"20 000 души или около 10% от всички студенти са изявили готовност да изтеглят кредит", съобщи главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев. Той очаква следващите години броят на кандидатите да се увеличи двойно. Всички желаещи студенти от лицензирани държавни и частни български университети ще могат да се възползват от два типа кредити.

Първият се нарича кредит за обучение и ще покрива семестриалната такса за всички видове специалности. Помощите за студенти ще се отпускат 5 дни след подаването на необходимите документи. Системата е гъвкава и ще може да се кандидатства за всеки отделен семестър, когато младежите са закъсали за пари. Условието е, че таксите ще се превеждат от банката директно на висшето училище. Изключение ще се прави само за първокурсниците, които могат да получат на карта вече направените от тях разходи за първия семестър.

Освен заема за обучение студенти с дете ще могат да се възползват от кредит за издръжка в размер на 240 лв. месечно до края на следването. Ако през този период им се роди или осиновят второ отроче, всички дългове се опрощават.

7% лихва ще се начислява върху сумата за целия период на кредита, обясниха от министерството на образованието, като цялото следване ще се счита за гратисен период. Погасяването ще започне месец след дипломирането. Общият размер на кредита - главницата плюс дължимата лихва - трябва да се погаси на равни месечни вноски за срок от 10 години гласи договорът между банките и МОМН.

"Студентските кредити ще са едни от най-малко рисковите кредити за банките, защото ще бъдат гарантирани от държавата. Важното е, че няма да зависят от финансовото и имущественото състояние на родителите", подчерта главният секретар на МОМН. Общо 40 млн. лв. са заделени от бюджета за държавната гаранция. Министерството ще покрие и разходите за администрирането на кредита.

УСЛОВИЯ И ДОКУМЕНТИ

Студент под 35 години

Да няма друг кредит

Копие от документ за самоличност

Удостоверение за записан семестър

Декларация, че няма друго висше

Копие от акт за раждане

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).