ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Внимавайте за една отметка в договора с мобилния оператор!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:23 / 10.07.2023Коментари (2)31716
©
Тази непожелана услуга, при която ми свири музика, когато ви набирам аз. На мен ми се чува музика в слушалката, и вие плащате левче за това нещо, ама дори не знаете, че там ви е една отметка в договора, която не сте видели на гърба на екрана. Вие не знаете, че аз чувам музика. Вие може ли да станете днеска да си зарежете работата и да ходите да се занимавате и с това за едното левче? Естествено, че няма да положите някакво усилие.

Да, обаче, от другата страна за оператора има още 1 999 000 като вас. Т.е. за вас загубата е левче, за него печалбата е 2 милиона. Това каза изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители“ Богомил Николов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Николов коментира договорните отношения с мобилните оператори у нас. Той заяви, че по темата за мобилните оператори, колкото и пъти да са опитвали да повдигнат темата за обсъждане, останалите от Европейската асоциация на потребителите вдигат рамене и са адски учудени какво толкова проблемно може да има в това.

"И като започнем така малко повече да навлизаме в подробностите, те застават още по-учудени, защото в повечето държави няма такива проблеми, това операторът да се опитва постоянно да те закрепости с някакъв срочен договор и т.н. е не толкова типично. Нашите договори в България, ако вземем един произволен договор с оператор, е много по-сложен отколкото един договор с немски оператор, където нещата са изказани много по-просто.

Даже има една такава световна тенденция да се отива към флат тарифи. Това означава една такса и вътре в нея е включено всичко, да кажем неограничени разговори вътре в държавата, извън държавата, с други мрежи и т.н., и нещата отиват към максимално опростяване. При нас е точно обратното. Договорът е пълен с какви ли не е детайли, които целят да ви объркат и в крайна сметка да не сте наясно", каза Богомил Николов.

По думите му един и същи бранд има различни практики в България и в друга държава. "Според мен в България нашите регулатор никога не размахаха истински тоягата към всякакъв вид закононарушители. Дори глобите ни, ако погледнете, са много смешни. Ние правихме едно такова проучване преди две или три години и установихме, че най-много санкции за нелоялни търговски практики има наложени на мобилните оператори от всички други видове бизнеси в страната. И обяснението е много просто: ако погледнете в закона, ще видите, че глобите са от 2000 до 50 000 лева, а абсолютно най-максималната е 70 при рецидив и т.н. Сега един оператор, който с дадена практика ще спечели няколко хиляди лева, как може да го спрете с глоба от 2, 5 или 10 или 20 000 лева, дори и 50 няма да го спре. Очевидно е, че глобата не може да окаже превантивен ефект, защото не е съразмерна на икономическия интерес. Това обяснява всичко", заяви изпълнителният директор.

Николов коментира и фактът, че в многобройните предизборни кампании е била включена тази тема. "Глобата да бъде процент от оборота. Може да бъде за кварталното гаражче една глоба, за мобилния оператор – друга.  Тогава вече може да разчитаме, че регулаторите ще наложат волята си. В момента дори и да приемем, че те имат огромно желание да свършат работа, не могат, защото глобата е смешна, тя буди само присмех от страна на този, който трябва да я плаща", допълни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Тук всяка рестриктивна политика е насочена срещу отделния гражданин! - Той няма никакви права А само Задължения! За какво ти е тази гъзобришка Конституцията След като нито Съда нито прокуратурата се съобразяват с нея! А постановеното от законите няма никакво значение! Освен онези които имат противоконвституционна стойност! А редица закони противоречат на основните едни! 34 години Тотална Анархия! - 100%-ов Феодализъм!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: