Вижте повече за безпрецедентната акция по издирването на Боян Петров 

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:31 / 22.05.2018
5933
Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на Боян Петров.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков.

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите.

Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове. При втория опит всички се е случило много по-бързо.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, ще е опасно за тях. Китайската администрация също работи до два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

По думите му вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции.

Той отново благодари и на българските и на китайските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Китай го направи като дарение към България. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.", каза още Петков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (64):
01.06.2022 Кирил Петков подкрепи инициатива за Боян Петров
06.12.2021 Филмът за Боян Петров спечели голямата награда на фестивала в Краков
30.11.2021 Пълна зала по време на премиерата на филма за Боян Петров
28.11.2021 Жената на Боян Петров проговори три години след смъртта му
24.11.2021 Кирил Петков се появи в трейлър на филм
19.11.2021 Дъщерята на Боян Петров ще присъства на премиерата на филма "Отново съм
тук"
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).