Вижте колко ще струват номерата по избор, по които родните баровци толкова си падат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:57 / 10.11.2017
58438
10 пъти по-скъпо да плащат шофьорите, които искат специални номера за колите си. Това предложение на МВР за промяна в Закона за държавните такси е публикувано вече за обществено обсъждане. Номер с числа по избор вече ще струва 300 лв. Досега таксата за тази екстра беше само 30 лв. Собственик на кола, който иска табели с 4 еднакви числа, ще трябва да плати 2000 лв. Досега тарифата беше два пъти по-евтина. Запазва се най-солената такса от 7000 лв. за баровците, които искат да изпъкнат на пътя с 6 цифри в номера. 

За тях има опция на номера да бъде изписано и име в комбинация от 6 букви по желание на клиента. Популярният преди години рапър Иван Главчев, прочут повече като Ванко 1, който лежа в затвора и за трафик на жени, движеше в родния Пловдив с автомобил, на табелата на която "грееше" името му - VANKO, припомниха полицаи. "Увеличението на размера на таксите за специални услуги е заради засиленото търсене. Възможният брой на този вид табели за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен. С повишаването на таксите се цели ограничаване на търсенето", пише в мотивите към проекта.

Един на 50 души вече изявявал желание сам да посочи цифрите в номера си, като най-много са мераклиите за това в София, научи "24 часа". Повечето от тях били с годината, в която е роден шофьорът - например 1990-а. Предимно млади и по-заможни столичани изявявали лични претенции. Друг мотив за поскъпване на таксите за табели с еднакви цифри или с номера по желание са повечето пари, които ще влязат в бюджета, става ясно от документа. Манията по еднаквите номера на колата е отпреди 1989 г. Тогава обаче тази екстра е достъпна само за "по-специалните българи", т.е. за хората в ръководството на някогашната комунистическа партия. От 90-те години на миналия век се смята, че еднаквите цифри на автомобила са символ на просперитет, благополучие и престиж в обществото. 

Първи на колите си поставиха еднакви цифри мутренските босове. Разстреляният през 1995 г. шеф на силовата групировка ВИС 1 Васил Илиев обикаляше София с мерцедес с номер 9988. Брат му Георги Илиев, убит от снайперист в Слънчев бряг 10 г. по-късно, не му отстъпваше. Той се движеше с брониран мерцедес с номер 3350. Техният верен съратник Константин Димитров-Косьо Самоковеца, прочул се като контрабандист №1 в началото на новия век, се беше спрял на джип мерцедес тип "кубче" с номер 8899. Филип Найденов-Фатик обикаляше града със сребриста лимузина мерцедес с номер BB FN 888. Номерът на колата означаваше: BB - baba (в превод от турски "баща"), F - Фатик, N - Найденов, обясняват полицаи.

За сметка на предстоящото поскъпване на еднаквите цифри в номера обаче други такси, събирани от МВР, ще бъдат намалени, ако предложението бъде гласувано от правителството. 35 лв. ще се плащат за първоначална регистрация на кола, както и за възстановяване на прекратена. За ремаркетата цената ще е 30 лв., а за мотопед - 28. Транзитните номера ще струват 20 лв. Отпада досегашната такса за монтаж на регистрационните табели. Прекратяването на регистрацията на автомобили по желание на собственика ще струва само 5 лв., предвижда проектът. От МВР са помислили и за своите автомобили. Колите на полицията ще бъдат освободени от заплащане на такси за всички услуги, това ще важи още за посолствата и консулствата.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).