Висше училище отваря безплатна финансова академия за ученици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:18 / 25.01.2019
2399
Висшето училище по застраховане и финанси организира безплатна финансова академия за ученици от горните класове. Икономически и финансови експерти с богат практически опит ще запознават учениците с азбуката на финансите.

"Видяхме нуждата от финансова грамотност на учениците. Всеки има проблеми с това как да управлява личните си финанси. Това не изчерпва целият спектър на финансовата грамотност. Говорим за разбирането за пари, за това как работят банките, застрахователните и данъчните институции. Всички тези проблеми са засегнати във финансовата академия, като целта е да дадем един по-интересен поглед в бъдещето", обясни в "Лице в лице"  по бТВ д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на университета и финансов експерт.

По думите му най-голямата грешка на хората е, че не спестяват и че харчат повече, отколкото могат да си позволят. Това означава повече заеми от банките и бързи кредити. Този финансов ресурс на пръв поглед изглежда лесно достъпен, но никога не мислим как точно ще го върнем.

"Забогатяването не е панацея. Ако целта е да забогатеем, значи по-добре да не се занимаваме с бизнес. Целта на бизнеса е да реши даден проблем на обществото и това го прави успешен", поясни Вазов.

Именно затова целта е първо учениците да бъдат научени да откриват проблемите в обществото. Така ще имат възможността да намерят нови пазарни ниши, да създадат бизнес, а оттам да открият и нови технологии, с които да решат дадения проблем.

Финансовият експерт не съветва младите предприемачи да теглят кредити. Когато става въпрос за ранно финансиране на start up компании, източниците са други – различни видове фондове, както и така наречените "бизнес ангели", които правят рискова инвестиция в младите предприемачи.

Спас Керимов е създател на start up за принтиране на човешки тъкани. Той обясни, че благодарение на желанието си за самообучение и намирането на правилната посока е успял да оползотвори първата си инвестиция максимално добре.

На въпрос има ли пазарни ниши за бизнес у нас, Керимов коментира, че пазар за високотехнологичните компании винаги има. Въпросът е по-скоро дали това, което човек иска да направи, ще реши бързо даден проблем.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).