Вирусолог за ваксините: Престъпление е да поставиш възрастните хора накрая

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 23.04.2021
2143
Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вчера обяви, че кривата на смъртността е последвала тази на заболеваемостта и България върви уверено към края на третата вълна. Следва ли противоепидемичните мерките да бъдат разхлабени?

"Третата вълна е към края си и мерките не трябва да се отпускат, тъй като борбата с това заболяване е карантина и ваксиниране", заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов в "България сутрин".

Важното, според него, е да се търси отговор на въпросите защо България е на първите места в Европа по смъртност и защо е на последното място по ваксинации на глава от населението. И обяснението не е медицинско. 

"Възрастните хора в България бяха поставени в четвърта фаза. В Австрия, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство започнаха ваксинирането с възрастните, а в България тези 1,6 млн. души бяха оставени накрая", посочи вирусологът.

И поясни, че домовете за възрастни бяха приоретизирани, но българският народ няма традицията да си праща родителите в такива домове. 

"Възрастните хора си остават вкъщи, те помагат и си отиват при близките. За съжаление, в България се извърши това страхотно престъпление да сложиш възрастните накрая и резултатът продължава да тежи", подчерта акад. Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Именно ниският процент на ваксинирани е главната причина за високата смъртност у нас, категоричен е вирусологът, а решението на правителството да откаже допълнителни доставки от Pfizer/BioNTech в началото на октомври само е усложнило положението. 

"През месец октомври фирмата Pfizer предложи на България да внесе ваксина и да се прилага Pfizer/BioNTech, нашите се отказали и заявили, че вече имат договор с AstraZeneca, която, разбира се, е сравнително евтина - около 3 евро, докато другата е над 10 евро", отбеляза академикът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).