Видеонаблюдението на вота засне нарушения - ще има ли обаче някакви последствия?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:04 / 05.04.2023
1850
Какво постигна видеонаблюдението на тези избори, освен че струваше на държавата близо 6 милиона и половина лева? В репортаж на "По света и у нас" и показаха как камерите от секция в Банско отчитат като действителен глас бюлетина, която по правилата на изборите не би трябвало да бъде зачетена.

Макар че на видеото това се вижда достатъчно ясно, реакция от страна на която и да институция, занимаваща се с изборите, няма. Това поставя отново въпроса дали някой има задължението да следи тези видеа и каква беше ползата от тях?

БНТ показа недвусмислена грешка на комисия в Банско - невалидна бюлетина, отчетена като валидна. Сега показва още две - от секция във Френската гимназия в София. След като изчитат ръководството, членовете на комисията единодушно решават да броят сгрешени бюлетини за валидни.

Това са само две секции, в които видеонаблюдението е свършило своята работа - показало е нарушения. Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК обаче коментира тази сутрин пред БНТ, че видеоматериалът не е доказателствен материал.

"Не. Видеото, както и във всеки друг случай в България, може да бъде улика, тоест да доведе до разследване, но до там. Когато депутатите са приели да има видеонаблюдение в секциите, са пропуснали да уточнят и кой ще следи дали там има нарушения. От ЦИК нямат вменено такова задължение. ОТ РИК Благоевград, където би трябвало да знаят за случая в Банско, също вдигат ръце", казва Стоил Цицелков.

"По отношение на записи, на това къде се качват тези записи и тяхното съхранение - нямаме ангажимент. В крайна сметка РИК нищо не може да направи, тя не е отговорна за това какво са вписали комисиите в протокола си и как са преценили дали една бюлетина е действителна или не.Каквото са решили от комисията - това е. Ние само проверяваме и приемаме протокола", обясни Антоанета Богданова, председател на РИК-Благоевград.

Така дали ще гледаме секцията във Видин, която е снимала тавана, или секцията в Монтана, която чинно показва всяка стъпка на комисията - поне засега няма значение, защото дори да има грешка, тя си остава за наше лично впечатление.

"Този път се случи, както казах, може да изведем някакви полезни неща от всичко това, но нашият призив е повече такова нещо да не се случва, нека да подарят тези телефони на хора в нужда, на бедни деца, да могат да се включат в социални мрежи, да са част от обществения живот", призова Стоил Цицелков.

На този етап от ЦИК отказват да коментират дали и за какво ще послужи видеонаблюдението, за което бяха дадени милиони.

Виж коментарите (0)

Още по темата (817):
28.04.2024 Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подпише указа за служебен кабинет
07.04.2024 Лена Бориславова: Служебният кабинет е провокация към ПП
28.06.2023 Трифонов: Всички, които са гласували за ПП-ДБ, всъщност са гласували за Бойко Борисов
24.06.2023 Ето колко струваха последните избори на партиите
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).