Вицепрезидентът Йотова се срещна в Загреб с хърватския президент Миланович

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:50 / 27.10.2022
724
Двустранните отношения и присъединяването към еврозоната и Шенген бяха основни теми на срещата в Загреб между вицепрезидента Илияна Йотова и президента на Хърватия Зоран Миланович. Общо беше мнението, че Хърватия и България трябва да влязат заедно в Шенгенското пространство. Вицепрезидентът Йотова припомни всички проверки, на които е подложена България от 2011 г. насам, въпреки че е изпълнила всички технически критерии.

Президентът Зоран Миланович прояви интерес към отношенията между България и Република Северна Македония. "България има исторически, но и съвременни аргументи за критериите, които трябва да изпълни Скопие по пътя си към Европейския съюз. Преди всичко в Конституцията на Северна Македония трябва да бъдат вписани македонските българи, което ще гарантира спазването на правата им. Западната ни съседка трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Трябва да спре с езика на омразата“, посочи Йотова. Тя даде пример със скорошното преброяване в Северна Македония и незначително ниския брой хора, осмелили се да се самоопределят като българи. Вицепрезидентът запозна хърватския президент и с начина на представяне на българската история в северномакедонските учебници. "България на всеки етап може да стопира преговорите за членство в ЕС, в случай че в техния ход Северна Македония не спазва договореностите“, заяви Илияна Йотова.

"За съжаление, не сме си свършили работата като държава. Трябваше да работим не само с партньорите ни от Западна Европа, но и в тази част на Европа“, заяви по-късно вицепрезидентът пред български медии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).