Весела Лечева: ММС изпълнява определението на съда, предлагам на двете федерации да седнат на масата за преговори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:04 / 28.10.2022
1474
Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България и трябва да изпълни съдебните решения. Това заяви днес при срещата си с представители на БФАС министър Весела Лечева. Това е поредна среща между БФАС и ръководството на Министерството на младежта и спорта. Весела Лечева прие председателя на организацията Румен Дунев, Владимир Илиев и Николай Златков. В началото на разговора Лечева заяви, че диалогът не е спирал от началото на мандата й като служебен министър, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Проблемите в автомобилизма не са от месец или два, а са трупани с години. Надявам се, че няма да допуснете политиката да се намесва във вашия спорт“, подчерта министър Весела Лечева по време на разговора.

"Срещата между ММС и БФАС продължи много дълго поради една единствена причина. Нашето желание е да намерим общ път за развитието на автомобилния спорт в България. Имаме интерес всички конфликти, които се развиват в съдебните зали, да преминат в разговор и разбирателство между двете организации. В нито един момент не сме преустановявали диалога, така че да намерим общите допирни точки“, съобщи Весела Лечева след срещата.

"Категорично заявявам, че ще се съобразя със законите на държавата, с решенията и определенията на българския съд. А в правовата държава те не се обсъждат и тълкуват, а се изпълняват“, каза още Лечева.

Министърът на младежта и спорта призова към диалог, защото спорът между враждуващите федерации може да продължи с години, което ще е в ущърб единствено на българския автомобилизъм. Покани ги на среща още следващата седмица, на която тя да е медиатор.

"Трябва да се намерят допирни точки, затова предложих следващата седмица да се срещнем с двете ръководства на федерациите и да обсъдим именно онези проблеми, които ги разделят“, каза Весела Лечева.

По време на срещата с БФАС беше изяснено отново, че лицензионната комисия на Министерството на младежта и спорта не е провеждала заседание, а ММС изпълнява Определение от 04.08.2022 г. по адм. дело № 6896/2022 г. по описа на ВАС, с което е спряно допуснатото по силата на ЗФВС предварително изпълнение на Заповед № РД-10-2/13.07.2022г . на министъра на младежта и спорта, с която е

издаден безсрочен спортен лиценз № 106 на сдружение "Българска федерация по автомобилен спорт“ (БФАС). Последното определение не е влязло в сила, тъй като е обжалвано пред 5-членния състав на ВАС. Образувано е дело № 9760/2022 г. Към момента все още няма произнасяне на 5-членния състав на ВАС, но съгласно чл. 233, ал. 1 от АПК частната жалба не спира изпълнението на обжалваното определение или разпореждане, освен ако законът предвижда друго.

С Определение от 21.07.2022 г., влязло в сила на 10.08.2022г., по адм. дело № 6303/2022 г. по описа на Върховния административен съд (ВАС) е спряно допуснатото по силата на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) предварително изпълнение на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1-во ЗФВС е отнет безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение "Автомобилна федерация на България“ (АФБ).

В резултат на цитираните определения на ВАС - "Автомобилна федерация на България“ (АФБ), която е била заличена от регистъра по чл. 9 ал. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, отново е вписана в същия. А БФАС, вписана на регистъра със Заповед № РД-10-2/13.07.2022 г., е отписана от регистъра.

От страна на министъра на младежта и спорта няма издавани нови административни актове. Извършените промени в регистъра на лицензираните спортни федерации са в изпълнения на определенията на ВАС.

"Извън съда, всички наши желания за намиране на друг път и начин на решаване на проблемите, са разговор с двете страни. Това е единственият път, за да се съкратят съдебните саги, които могат да костват и години и засягат интересите на българските състезатели. Колкото по-бързо излезе спорът от съда, толкова по-добре за автомобилния спорт в България“, добави министър Лечева и гарантира, че вратите на нейния кабинет са отворени за спорещите страни.

На журналистически въпрос по повод изказванията на предишния министър Радостин Василев за намеса в избора на председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Лечева коментира:

"Категорично заявявам, че не се намесвам в работата на парламента. Смятам, че всичко онова, което вчера произведе Народното събрание, са по-скоро политически инсинуации, груби манипулации по отношение на замесването на името ми в определянето кой да бъде председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това са откровени лъжи. Нямам никакви притеснения и по отношение на КПКОНПИ. Нашата врата е непрекъснато отворена за всяка една проверка. Всичко друго, което виждам, е, че Народното събрание не следва дневния ред на българските граждани, а следва друг ход, готвейки се явно за нови избори“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).