Вдигнаха блокадата по границата с Турция, има междинно споразумение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:01 / 13.02.2014
1989
Блокадата на граничните пунктове между България и Турция - на Капитан Андреево и Лесово беше вдигната около полунощ срещу четвъртък, 13 февруари, и чакащите камиони започнаха де преминават. Заради спора за разрешителните на двата пункта се бяха образували огромни опашки от ТИР-ове, които не можеха да преминат и бяха принудени да чакат с дни.

По-рано превозвачите заплашиха с пълна блокада на границата, като спрат преминаването дори на леки автомобили и автобуси, ако не бъде решен въпроса с разрешителните.

На 30 януари Турция анулира едностранно всички разрешителни за транспорт, които важат за нейната територия, България в отговор предприе същите мерки. Турция настояваше да получи пълния обем разрешителни за транзитен превоз за полугодието - 250 000 броя, докато от своя страна предостави на българските превозвачи само половината от договорените разрешителни.

Според превозвачите до вдигането на блокадата се е стигнало, след като е постигнато междинно споразумение между българските и турските власти. Предстои да бъде организирана среща между браншовите организации на българските и турските превозвачи, както и между представители на двете правителства, за да бъде изчистен проблемът окончателно.

Българската страна ще направи всичко възможно, за да може да бъде отворена незабавно границата. Още тази нощ ще предоставим половината от предварителната квота разрешения за турската страна, като очакваме от тях незабавно да отворят границата, заяви вицепремиерката по икономическото развитие Даниела Бобева.


Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
26.04.2014 Турските превозвачи ни цакат със споразумението за тировете
18.02.2014 След тежки преговори се споразумяхме с Турция за разрешителните за превоз
17.02.2014 България и Турция търсят днес решение на кризата с превозвачите
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).