Важно: Ето какви изменения готвят в Закона за движение по пътищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:04 / 23.06.2016
3605
Година без книжка и 3 хил. лева глоба, ако участваме в гонка. Това предложение беше гласувано от комисията по транспорт в парламента. Депутатите вече две години заседават по измененията на Закона за движение по пътищата. 

Според последната редакция при повторно участие в състезание на пътя шофьорът ще ходи пеша 3 години, а глобата ще набъбне до пет хиляди лева. Друго от предложенията, което беше гласуване и прието, е наказанието за отказ от тестване с дрегер. 

С новите поправки шофьорите ще бъдат глобяване с 2 хил. лева, ако не "духат" и ще бъдат лишавани от книжката си за 2 години.

Депутатите вчера отхвърлиха и предложението за младите водачи. Според първоначално гласуваните промени те трябваше да подлежат на административна отговорност, ако бъдат засечени с 0,2 промила.

Мотивите за решението бяха, че подобни стойности понякога се достигат и от употребата на лекарства и дори пушенето на цигара.

Спорове за членовете, касаещи новите шофьори, се разразяват на повечето заседания на комисията. Някои от членовете й искаха да ограничат водачите от шофиране на магистралата за определен период от време, докато не натрупат стаж.

Други пък искаха младежите да карат само с придружител. Промените обаче бяха определени като дискриминационни и след редица административни пропуски бяха отхвърлени. 

Въпреки това вносители им се заканиха, че ще настояват те да се приемат, макар и редактирани, на някои от следващите заседания на комисията.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Има задържан след автомелето с ранени край "Маказа"
Експерт: Инфлацията е най-малкият проблем за Еврозоната
Банка сменя картите на 1 милион клиенти
Транспортират в София момиченцето, простреляно от сина на Божанко...
Майка на абитуриентка: Обувките й струват около 2 хил. лева
Първи кадри от катастрофата с камиони на път за морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).