Важни съвети при плащане с карта онлайн

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:19 / 17.04.2024
39033
Онлайн плащанията са част от ежедневието, но имат специфики, които е добре да знаем.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да повишите своята информираност.

 - Избирайте сайтове, които са включени в програмите за сигурни плащания с банкови карти на Visa и MasterCard. 

- Ако сайтът не ги поддържа проверете дали той е защитен – погледнете за икона на ключ или катинар (в името на линка) или най-долу на браузъра ви.

- Избягвайте свободни обществени Wi-Fi мрежи при плащания с карта.

- Проверете дали антивирусната програма на вашето устройство е активна.

- Използвайте картата си лично и не я предоставяйте на свои близки, роднини или приятели.

- Запознайте се с трансакционните лимити на вашата карта при плащане.

- Сменяйте редовно паролите си и не използвайте еднакви или лесни за отгатване пароли при регистрация в интернет сайтове.

- Не запаметявайте картовите си данни в сайтове, в които плащате и не ги записвайте на хартиен носител непосредствено до компютъра или на мобилното си устройство.

- Ако получите съобщение от името на банката, Visa, MasterCard, друга институция или търговец, изискващо да предоставите лични и/или картови данни, имейл адрес, пароли и т.н. за верификация на ваш профил, имайте предвид, че това е опит за злоупотреба. Ако сте предоставили вашите данни по такъв начин, то незабавно информирайте банката, за да блокирате картата си.

- Преди да заплатите стоки или услуги в интернет, проверете репутацията на сайта и търговеца в независими блогове и форуми.

- Не приемайте автоматично общите условия на сайта при регистрация. Запознайте се със срокове за доставка, абонамент, политика за анулиране и връщане на стока, регистриране на рекламации, гаранция и т.н.

- Бъдете внимателни при предлагане на "безплатен“ или "демо“ продукт/услуга от търговец. Ако предлаганите услуги са безплатни, търговецът не следва да изисква от вас въвеждането на каквито и да било картови данни.

- Прегледайте общите условия на сайтове, предлагащи различни по вид абонаменти (онлайн игри, антивирусни програми, рекламни дейности и др.) в частта даване на съгласие/отказ за автоматичен абонамент и регулярно задължаване на картата ви с определена сума.

- Запазете електронната разписка за плащането, имейли или друга кореспонденция с търговеца. Може да ви е полезна в случай на оспорване на плащането.

- Ако търговецът не ви изпрати или предостави стоката или услугата в съответния й вид, то е необходимо да се свържете с него и да изясните въпроса. В случай че възникне спор, потърсете банката за съдействие.

- Възползвайте се от услугите, създадени за вашата сигурност и комфорт, които банката предлага, като например SMS известие или застраховка.

- Преглеждайте месечното си извлечение за извършените с картата ви плащания и при необходимост се свържете с банката за съдействие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
70-годишни дядовци ще ни спасяват по нашето море
Какъв е размерът на трите вида пожизнени пенсии?
Пътник е нападнал с юмруци кондуктор в бърз влак
Голям празник е
Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканция...
Нови ремонти на АМ "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).