Варненски диетолог: Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:41 / 03.01.2019
6721
Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Варна доцент Дарина Найденова, диетолог от града. Според нея, българите са склонни да приготвят огромни количества храна по празниците, които в последствие биват претопляни прекалено дълго време.

"Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа. Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона, има проблем с тази храна. Ниската температура ще й попречи да се развали, но при консумация обикновено затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната и нейните полезни качества“, обясни доц. Дарина Найденова.

Повторното загряване на храната след нейното първоначално приготвяне, премахва витамините и ги заменя с така наречените канцерогенни вещества, допълни още тя. "Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може  би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, посъветва доц. Дарина Найденова.

Здравословният начин на живот се гради на подобни навици, които ни позволяват разнообразна диета, с множество витамини и полезни вещества, каза още тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).