ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ВСС е получил поверителни данни от САЩ за съдията, обвинен в корупция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 12.05.2020Коментари (0)2317
©
Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради "корупционно поведение“. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за "Свободна Европа".

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Тогава ВСС взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

"Получихме писмо от МВнР, то е с гриф "поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, съобщи Магдалинчев.

Той уточни, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари.

"Ако не бяхме взели отношение в Съдийската колегия по въпроса, щеше да има най-вероятно укори от различно естество, от различен характер. Да кажат, че ние се опитваме да прикриваме корупционни практики, които публично се оповестяват срещу български магистрат и ние пазим, едва ли не, хората, за които се говори, че са извършили такива действия“, обясни Магдалинчев.

Името на Андон Миталов нашумя в края на миналата година, след като съдията пусна в Москва обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили“ Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. Именно поради това негово решение министър Данаил Кирилов обяви, че съдията е допуснал "нарушения на материалния и процесуалния закон“, с които е нанесъл "неблагоприятен резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава“.

По повод последното решение на Пленума на ВСС, с което беше отнето правото на председателя на ВКС да стопанисва Съдебната палата, Магдалинчев заяви, че то е провокирано само от заснемането на видеоклипа към рап песен във фоайето на сградата.

"В конкретния случай ваимоотношенията между мнозинството от съвета и г-н Панов нямат никакво отношение. Единствено причината беше заснетият видеоклип. И не толкова заснетия музикален видеоклип, а съдържанието и посланието, което видеоклипът отправя. Да снимаш видеоклип с призоваване за разпространение и освобождаване от забраната върху наркотични вещества в Съдебната палата, където са разглеждани вероятно многократно случаи в обратна посока и е налагано наказание, не е нормално,“ обясни Магдалинчев.

Представляващият ВСС коментира и одитния доклад за сигурността на Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата. Главният прокурор Иван Гешев разпореди разследване и допусна, че системата е толкова компрометирана, че през последните 5 години, в които е ползвана, може да се окаже, че "не сме имали правосъдие“. Освен това предупреди, че "всеки седмокласник“ би могъл да влезе в системата и да разпределя дела, ако прочете доклада с уязвимостите.

"Нека да видим какво ще каже досъдебното производство. Ако там излязат някои други неща, тогава ще коментираме дали е бил прав главният прокурор или не е бил прав. В една от констатациите, която е с висок риск в одитния доклад, се казва, че при наличието на квалифициран електронен подпис и профил, то във всички случаи може да се проникне в системата. Особено, когато става въпрос за лице, което притежава квалифициран електронен подпис от вътре в системата. Тоест, могат да се извършват различни промени по принцип – това е принципна възможност, не, че е извършвано“, коментира Магдалинчев пред Свободна Европа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: