ВМС взривиха мина под вода по време на учението "Посейдон 2022"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:35 / 04.11.2022
1065
Завърши последният ден от фазата на море от българо-румънското противоминно учение с международно участие "ПОСЕЙДОН 2022".

Екипажите на противоминните кораби и този ден се отличиха с висок професионализъм, отлична подготовка и синергични действия между отделните единици. Както и в предходните дни те имаха възможност да тренират обследване за мини по фарватерите с различни видове противоминно оръжие.

Беше проведена тренировка за приемане и предаване на товари по вертикален способ, което в голяма степен повиши способностите за съвместна работа с вертолет.

Паралелно с противоминните кораби, съвместно работиха групите за подводно обследване на плитководни райони от Белгия, разчетите за безпилотни противоминни действия от България и водолазните групи за идентифициране на подводни обекти и унищожаване на невзривени боеприпаси.

След приключването на анализа на данните от подводното обследване един от обектите беше идентифициран от водолазните групи като мина. Данните, събрани от водолазите, доведоха до класифицирането ѝ като историческа немска мина от Втората световна война. Тя беше неутрализирана чрез взривяване под вода, при спазване и прилагане на процедурите на НАТО по унищожаване на невзривен боеприпас.

Унищожената мина беше открита в район, интензивно използван за корабоплаване и заставане на котва. Неутрализирането ѝ гарантира чистотата на фарватерите в териториалните води на Република България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).