В дома на дясната ръка на Божков откриха много информация и снимки на магистрати

Автор: Силвия Станева
Коментари (1)
11:59 / 04.07.2020
7372
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. "Симеоново" в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез "техническо средство".

На адреса в кв. "Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – "Дневник", "Frognews", "Гласове", "Topnovini", "Press TV", "Liberta".

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г. Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.

Виж коментарите (1)

Още по темата (315):
23.04.2024 Божков с коментар за обвинението: Прокуратурата вкара делото в съда, за да не мога да се включа в изборите
23.04.2024 Над 250 свидетели са разпитани по делото "Божков"
23.04.2024 Божков се изправя пред съда
01.04.2024 Васил Божков: Никой не е виждал колекцията ми, след като бе конфискувана 
01.04.2024 Васил Божков си връща част от колекцията на стойност 20 млн. лева
30.01.2024 Божков пак на разпит
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).