В българска болница от миналото: До обед са преглеждали бременните жени, после проститутките"

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
18:14 / 14.03.2024
2581
Знаете ли, че във Варна се намира единственият на Балканите - Музей по история на медицината. Старинната сграда се намира на метри от морето, точно срещу кораба "Дръзки", предаде репортер на Varna24.bg. Едва ли има варненец, който да не я е виждал, но колко от вас са влизали, за да разгледат уникалната колекция събрана в трите зали?

Праисторически човек на 6 500 години, древни медицински уреди, зъболекарски стол от 19 век, аптека от турско време.

Старите уреди и спринцовки разказват за медицината от преди 200 години, когато Варна е била беден, мизерен, пристанищен град.

"До обед са преглеждали бременните жени, после проститутките. Във Варна е имало бум на сифилис заради безбройните жрици, които заработвали по някоя монета от моряците. После ги преместили някъде край фонтаните. Не се знае къде", разказват варненци. Точно там се изложени и презервативи - малки, цветни, за многократна употреба. "Переш и пак ползваш", казват хората.

Някъде между черно-белите снимки са лицата на първите аптекари и лекари във Варна, а също на първата жена акушер в България - Христина Хранова. Тя е била и първата спасителка на плажа. Днес тази уникална жена се помни единствено тук, една снимка и малко история, но от музея се надяват в бъдеще да има и нейн паметник.

Днес музей, някога сградата е била болница, Майчин дом, изолатор за холерно болни, както и военен лазарет. Отваря врати за пръв път на 8 ноември 1869 г. построена е със средствата на дарителя Параскева Николау от Варна.

Малко за музея. Той работи всеки делничен ден от 9 до 17 часа, а входът е абсолютно безплатен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Търговци прехвърлят гръцка ягода в български щайги
Отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий
Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
Приятен ще бъде съботният ден
Феномен заради силна магнитна буря се видя в България
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).