Уникален бронзов паметник на Яворов в Двора на кирилицата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:46 / 08.11.2017
5048
Уникален бронзов паметник на историческия закрилник на арменците Пейо Яворов бе поставен на видно място в новата Алея на писателите в Двора на кирилицата в Плиска в навечерието на 140 г. от неговото рождение, което официално ще бъде чествано през януари 2018 г. в Чирпан. Бюстът на българския поет и революционер е дарение от Съюза на арменците в Европа, а създателят и стопанин на Двора на кирилицата Карен Алексанян е отредил централно място за него в патриотичния комплекс на каменните букви в Плиска.

Автор на скулптурата е Аршак Тжикян. На церемонията, на която бе положена пръст от родната къща на поета в Чирпан, присъстваха председателят на Съюза на арменците в Европа Артур Хованисян, зам.-председателя Рубен Вартанян и Гаро Кумурян, член на ръководството. 

Това е поредният величествен паметник на Пейо Яворов по родните ширини, изградени от признателните арменци у нас на всевъзможни емблематични места. В арменската столица авторът на разтърсващата елегия "Арменци" е увековечен с училище, паметник и булевард.

Бронзовият паметник ще бъде част от голям художествен ансамбъл включващ 14 бюста. Вече са поставени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак в близост до новооткритата твърдина "Кирилица" към цялостния културно-исторически комплекс са планирани да бъдат вдигнати над 100 бюста, също на писатели от държави на Кирилския свят. Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място на огромен брой родолюбци от страната и чужбина. Патриотичната концепция постигна и друг значим резултат- първата българска столица Плиска се върна в европейската туристическа карта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).