Улесняват процедурата за издаване на "синя карта“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:36 / 18.11.2015
1996
Да се създаде междуведомствена работна група, която да подготви законодателни промени с цел улесняване на процедурата за издаване на разрешителни за дългосрочно пребиваване на чужди специалисти в страната тип "синя карта", реши на заседание вчера Националния икономически съвет към Министерство на икономиката. 

В групата ще бъдат включени представители на всички заинтересовани институции - МВнР, МВР, специалните служби, МТСП и МИ. Решението е във връзка с настояване на работодателските организации за улесняване и ускоряване на процедурата за издаване на синя карта поради недостига на специалисти, който фирмите изпитват, особено в ИТ-сектора и в областта на машиностроенето.

Националният икономически съвет обсъди и предложения от Министерство на здравеопазването законопроект за въвеждане на данък за общественото здраве. Всички работодателски организации и присъствалите на съвета представители на компании и неправителствени организации от хранително-вкусовата промишленост се обявиха против въвеждането на данъка, като изложиха подробни аргументи. Те настояха ако проектът бъде внесен, задължително да се направи оценка на въздействието върху бизнеса. Министърът на икономиката Божидар Лукарски увери, че по отношение на данъка застава на страната на бизнеса, като подкрепя изложените от работодателите аргументи, особено по отношение негативното отражение, което би имал такъв налог върху дейността малките и средни предприятия и очаквания отлив на чуждестранни инвестиции в сектора.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Обвиняват собственика на оръжието, с което детето ...
Експерт: Много пациенти купуват от "магазините за левче" дрехи от...
Калин Стоянов: Тол камерите ще снимат за скорост
Спипаха голямо количество контрабанден тютюн
Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).