Удивителна история за силата на човешкия дух!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 07.03.2019
3541
Мъж, страдащ от детска церебрална парализа, проектира и създава сам инвалидна количка, с която да се придвижва. Прави го, защото сумата от 3000 лева за акумулаторно приспособление е непосилна за оскъдната пенсия, която получава. Помага му бургазлийката Янка Николова. Тя не само му е протегнала ръка в най-трудния момент, но и буквално се е превърнала в негов ангел-хранител.

Екип на Burgas24.bg посети Първан в малката стаичка, която обитава в бургаския ж.к. "Братя Миладинови". Въпреки тежката си участ и безкрайната нищета, в която е принуден да живее, той ни посреща с усмивка. Тъй като болестта е засегнала говора му, за неговите перипетии разказва Янка.

"Двамата се запознахме във фейсбук. Той е от врачанското село Манастирище, още като дете, при имунизация е получил увреждане на гръбначния мозък. Придвижва се много трудно, но е запазил на сто процента уменията и интелекта си", подчертава бургазлийката.

Тя е тази, която го води в Бургас. Преди няколко месеца децата на Първан заминават за Италия и той остава съвсем сам на прага на зимата.

"Тук пак е сам, на квартира е, но аз мога да се грижа за него, да му донеса храна. В началото нямаше приятели и му беше много тежко. Беше си изтеглил програма и чрез някакъв сателит наблюдаваше родното си село. Понякога реагира като дете, много е импулсивен и естествен. Но когато стане дума за техника, може да се мери с инженерите. С лекота може да ремонтира всеки електрически уред", отбелязва Янка.

Преди време Първан получава рингова количка, но тъй като не може да движи ръцете си, тя е практически неизползваема. С подръчни средства той е на път сам да си направи акумулаторна количка, но за целта не му достигат около 1000 лева.

Всеки, който се е трогнал от безмилостната съдба на Първан, може да се свърже с него във фейсбук профила му. Мъжът не може да говори, но отговаря сравнително лесно на съобщения. Може да се свържете и с Янка на телефон: 0886203732

Вижте повече във видеото на Burgas24.bg!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).