Учени: В България са открити първите следи от Homo Sapiens в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:00 / 12.05.2020
3852
Човешки кости, открити в пещера в България, навеждат на мисълта, че Хомо сапиенс е пристигнал в Европа няколко хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега, и е поделял по-дълго Стария континент с неандерталците, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Учени са попаднали на 4 костни фрагмента и зъб. Резултатите от радиовъглеродното датиране и ДНК тестовете показали, че находките са от 4-ма представители на Хомо сапиенс, като най-древната от тях датира отпреди около 46 000 години.

Предишните най-древни фрагменти от човешки кости в Европа бяха открити в Румъния.

"Усилията находките да бъдат датирани бяха свързани с проблеми, но изглежда, че са отпреди около 40 000 години, плюс или минус няколко хиляди години“, заяви археоложката Хелън Фюлас от института "Макс Планк“ за еволюционна антропология в Германия.

Учените смятат, че Хомо сапиенс е дошъл от Африка преди около 47 000 години, по време на краткотраен топъл период. "Това означава, че в разстояние на около 7000 години хора и неандерталци са живели на един и същ континент, взаимодействайки вероятно малко и не толкова често помежду си“, отбеляза съавторът на изследването и директор на института Жан-Жак Юблен. Неандерталците са изчезнали от лицето на планетата преди около 40 000 години.

"Знаем, че когато са дошли Хомо сапиенс, там е имало неандерталци - каза Юблен. - Дунавската долина вероятно е била ползвана като път от представители на Хомо сапиенс, за да се придвижат в тази част на Европа.“

Фосилите са открити в пещерата Бачо Киро в България. Животинските останки в "Бачо Киро" разкриват още, че хората са ходели на лов за пещерни мечки, бизони, гигантски елени, коне, хиени и лъвове.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).