У нас: 17 починали ученици и повече от 110 учители

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:17 / 08.11.2021
5842
Министър Николай Денков е категоричен, че докато той е начело на просветното министерство, няма да има задължително тестване на ученици или учители. Това заяви той в ефира на "Твоят ден" по "Нованюз".

"Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110", посочи министърът.

Той съобщи, че до момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет са били по-отдалечените места. "За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове".

По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците. 

"Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас още от сряда", обясни министърът.

Във връзка с начина на провеждане на тестовете за най-малките Денков заяви, че е необходимо децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата. 

"Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти", обясни той.

Министър Денков коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

"След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти", обясни просветният министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).