Турският посланик отрича имотни претенции след вечерята в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:02 / 14.08.2013
3395
Турция не предявява претенции за собственост в България. Процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи - това е заявил посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз на среща с генералния директор по европейските въпроси посланик Руси Иванов.

Посланикът е бил извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и възпроизведени от български медии твърдения на вицепремиера на Република Турция Бекир Боздаг, че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланикът на Република Турция заяви, цитиран от пресцентъра на българското Външно министерство, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от МВнР твърдят, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости, но, заедно с други компетентни ведомства, съдействало за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер.

Българската страна изразила обаче удовлетворение, че Бекир Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма от взаимен интерес.

На срещата между Руси Иванов и посланик Арамаз е била коментирана темата за опазването на недвижимото културно наследство. Било отбелязано, че подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Република Турция, за да влезе програмата в сила.

На срещата са били посочени и някои нерешени въпроси, сред които взаимни имуществени и социални претенции, в т.ч. и въпросът за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на Фондацията на българските православни църкви.

В заключение двете страни са стигнали до общия извод, че българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори.



Източник: ПОТВ

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Габриела Руменова: Безопасността е най-важна при избора на играчк...
В АЕЦ "Козлодуй": Започва презареждането на пети блок с американс...
Жълт код за проливни валежи днес в Южна България
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Експерт за образованието: Големият въпрос, който учениците си зад...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).