Търговски вериги ни цакат с биопродукти менте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:10 / 17.03.2013
2088
Търговци трупат по 200-300% печалби от биоментета. Магазини пробутват на щандовете със скъпи биопродукти и евтини обикновени храни, в чието производство може да са използвани пестициди и химически торове. Те продават екоментетата с отличителния знак на ЕС - зелено листо, като им надуват цените 2-3 пъти в сравнение с продуктите на пазара. За проблема алармираха от Българска асоциация "Биопродукти".Стоките, пробутвани за биологично производство, са купени на ниски цени от борсата, разказва Ели Илиева от асоциацията. Най-лесно ставало с внос на цитруси от Гърция. На борсата кило портокали може да се купи за 1 лев, а опаковани и със знака за бипродукт се продават за 4.

Случвало се е дори да пробутват вносно мляко от неизвестна марка, на която също слагали зеления отличителен знак. Потребителят лесно се подвежда, защото артикулът е на специализирания щанд. За сравнение, литърът струва 5 лв. при 2 лв. на обикновеното мляко.

Сертифицираните биопроизводители се пазят от такива евтини трикове, тъй като подлежат на постоянни проверки. Ако бъдат хванати в крачка, освен че ще изгубят лиценза си, ще трябва да връщат и усвоените помощи от ЕС и ще бъдат глобени по няколко закона едновременно. Лицензът се отнема много лесно, ако в една биоферма пробата покаже, че е почвата е мръсна. А за сертификат се чака 2 или 3 години.

Търговските вериги, обаче, рискуват най-много да им бъде наложена глоба за подвеждане на потребителите, но не и на затваряне на обекта.

Почти невъзможно е потребителите да се ориентират по време на пазаруване дали едни продукт е еко или не. Това може да се разбере с дегустация, но опитването в хипермаркетите е невъзможно.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).