Трябваше ли да бъде оказана първа помощ на Милен Цветков?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (33)
16:49 / 23.04.2020
25492
Снощи адвокатът на 22-годишния дрогиран убиец на Милен Цветков - Любомир Таков, изненадващо обяви, че всъщност не Кристиан Николов е убил журналиста, а... неадекватните действия на случайните минувачи, които са се опитали да помогнат на Милен.

Припомняме, минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от дрогирания с 4 вида наркотици Кристиан. Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. 

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност. 

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев.

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.

Припомняме, преди два дни се появи видео, на което се вижда какво се случва близо две минути след адското меле. Няколко души се втурват да помагат на хората, пътуващи в колата на Милен. Вижда се, че след кратко суетене Цветков е изкаран от возилото. Той успява да стъпи на краката си и с лека помощ от няколко мъже успява да се придвижи до най-близкия тротоар. В последните секунди от видеото се вижда, че е седнал на тротоара.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (33)

Още по темата (204):
21.01.2024 Пред Лора Крумова проговори дъщерята на Милен Цветков
31.12.2023 Правят филм за живота на Милен Цветков
19.09.2023 В София откриват чешма в памет на Милен Цветков
27.07.2023 ВКС публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов, убил Милен Цветков при катастрофа
25.07.2023 Mинистър Калин Стоянов: Присъдата по делото за Милен Цветков е пробив и може да се наложи като практика
24.07.2023 Адвокат за присъдата за катастрофата с Милен Цветков: Решението на ВКС е
спорно
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).