Трябва ли да се глобяват хората, които карат тротинетки?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:13 / 09.09.2019
3132
Държавната агенция за пътна безопасност трябва да е готова до края на седмицата с предложения за правила за ползването на електрическите тротинетки. Междувременно Пътната полиция в София обяви, че тези превозни средства са незаконни и написаха акт на мъж, който се движи с такова. В района на кръговото на телевизионната кула в столицата катаджии глобиха Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В акта е написано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

Опитах да регистрирам тротинетката в КАТ, а от там искаха да им предоставя договор за покупко-продажба. Видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране", обясни той пред bTV и заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона.

По думите му липсата на регламентиране прави всички, които карат тротинетки, престъпници.

Според Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност това, че тротинетките не са упоменати в закона не ги прави незаконни.

Елица Панайотова, която е координатор на проекта "Зелена София" за тротинетките под наем в София, заяви, че нещо, което не е дефинирано в закона, не може да се разделя на две.

"Общината е подписала меморандум с три компании с идеята, доколкото е възможно, да регулира важни за безопасността на всички елементи от придвижването. Това е опит да се въведе някакъв ред преди законите да се променят", поясни Панайотова.

По думите й световната практика е, че тротинетките по-скоро се приравняват към велосипедите.

Петя Петрова от сдружение "Велоеволюция" обаче от своя страна обясни, че не са търсени от работната група, която изготвя правилата.

"Важно е бъдещата регулация да бъде направена съвместно с всички ползватели на тротинетки", каза тя.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).