Тревожна статистика: Около 7-годишна възраст децата в България започват да имат проблем с теглото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:06 / 27.02.2023
2024
Проблемът с наднорменото тегло при децата се появява най-често около седемгодишна възраст. Родителите не трябва да пристъпват към диета, а да потърсят консултация с педиатър, обявиха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

По данни на сдружението над 60 процента от пълнолетните българи страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Малчуганите у нас са най-обездвижени в сравнение с децата в други европейски държави. Българчетата хапват достатъчно плодове и зеленчуци, показва проучване сред деца между 6 и 9 години в европейските държави. Но са най-обездвижени, обясни пред БНР доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението.

"26 часа на седмица те са пред някакъв екран. По този показател ние бяхме на последно място. Техните връстници от Белгия, от Холандия, от Франция двойно по-малко стоят пред екран". 

По думите на Ханджиев най-голямата вреда у нас нанася прекомерната консумация на сол. Колкото до проблема с наднорменото тегло при децата, от сдружението не препоръчват диета, веганство и суровоядство, а лекарска консултация и насочване към здравословно хранене.

За бременните жени е важно да не наддават повече от 15 килограма. Важно е да се знае, че затлъстяването води до диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).