Тежък грип ни удря по празниците, нужни са незабавни мерки, а не самолечение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:43 / 25.12.2017
9055
До 48 часа след първите симптоми на грипа е необходимо да се вземат медикаменти за противодействие на болестта. В противен случай състоянието на заразения значително ще се влоши, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

По думите му препоръчителна е предварителната консултация с личния лекар, за да не се губи време за лечение при евентуално заразяване.

"Обикновените простуди са десетина видове вируси, които засягат горните дихателни пътища. Обикновено това е хрема, сухата кашлица, възпаленията на очите, докато грипът е нещо съвсем друго. Той засяга целия организъм - грипът "сграбчва" човека в рамките на два часа. Симптомите са болки в мускулите, болки в ставите, абсолютно нежелание да се движиш, висока температура - това е много важен симптом, гърлобол, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, дразнене от светлината", изброява специалистът.

"Ако грипът дойде, трябва да се вземат мерки незабавно. Две са лекарствата за грип, които да ги имаме под ръка, а културният човек предварително трябва да е разговарял с личния си лекар", коментира още проф. Кантарджиев. Какво да хапваме след грип Той съветва да бъдат избягвани вече болни от грип, да се обръща внимание на личната хигиена и честото миене на ръце, както и да се предпочита свежият въздух през затворените помещения.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).