Те са причината нас да ни има!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
09:41 / 25.12.2023
5791
На снимката виждате войници и офицери от Първи пехотен софийски полк, очакващи коледната си трапеза. Според повечето историци, тя е направена в района на Кратово, днешна Република Северна Македония, на 7 януари 1916 година (тогава сме празнували Коледа на тази дата).

Фотографираните мъже си почиват след победоносните и изнурителни битки от октомври, ноември и декември 1915 година. Тежки изпитания им предстоят през следващите почти три години. Очакват ги щурма на Тутракан, сраженията в полята на Добруджа и край Букурещ, жестоките фронтови сблъсъци в планините на Македония. Съдбата ги изправя срещу суровото и зловещо изпитание на войната.

Погледнете лицата на тези мъже и момчета. В очите на някои проблясва надежда, други като че ли изпитват неудобство, че ги снимат, трети са уморени и се взират сякаш в нищото. Всъщност на снимката виждате събирателен образ на нашите прадядовци или прапрадядовци. Те са причината нас да ни има. Тежко бреме се пада на предците ни.

Запиляни по фронтове, насядали на студената земя, далеч от майки и бащи, от жени и деца, те чакат своята скромна празнична трапеза.

За някои от хората, гледащи към обектива, вероятно това ще е последната Коледа в живота им. Затова нека през коледните празници да си пожелаем в бъдните български времена войните завинаги да останат запечатани само на старите вековни фотографии. Вглеждайки се в суровото време на дедите си, да си спомним, че най-важни са не отрупаните трапези, а малките големи неща, като това, че просто сме със своите близки.

Светлината не е в искрящите гирлянди или лъскавите опаковки. Светлината е във вас и в тези, които са до вас. Светли празници!

От фейсбук страницата на Росен Петров

Виж коментарите (7)

Още по темата (292):
23.01.2024 За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари 
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
13.01.2024 Този ли е най-депресивният месец?
07.01.2024 "Каритас": Благодарим, Plovdiv24.bg!
07.01.2024 Православният свят празнува Коледа по стар стил
05.01.2024 Днес арменската общност празнува Бъдни вечер
Още новини от Национални новини:
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
Децата без задължителните ваксини няма да могат да ходят на учили...
Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни
Къде в България се намира "манастирът с дяволите"?
13-годишен ученик е обявен за общодържавно издирване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).