Тайните на пещерата Голубовица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:21 / 27.09.2008
1994
Тайните на пещерата Голубовица в Родопите изследваха водолази от Плевен, Бургас и Пловдив в рамките на Национална спелеоложка експедиция. Те откриха, че естествените подземни галерии са дълги близо 2 километра, което прави Голубовица една от най-големите водни пещери в България.

Достъпът до вътрешността на пещерата Голубовица е изключително труден, категорични са спелеолозите. След първоначалните метри под земята, подземната река, издълбала пещерата, преминава в така неречения сифон, през който изследователите могат да минат само под вода. Затова до непроучените галерии достигнаха единствено добре обучени водолази.

Алексей Жалов-изпълнителен секретар на Федерацията по спелеология.... На места галериите имат височина между 15-20, на места и 30, а на места и 50 метра. Искам да кажа, че пещера с такава височина на галериите и то в продължение на стотици метри, още в страната не е известна.

Цветан Петров - водолаз: До тук е една от най-красивите пещери, поне за мене, в България, в които съм влизал. Не е стъпвал човешки крак там, няма какво да я руши и само от водата което се е образувало и е изчистило, и е страшно красива пещера.

Водолазите откриха нова подводна галерия, през която не успяха да преминат и за сега не се знае какво има след нея. Затова догодина в Голубовица ще има нова експедиция.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Бойко Борисов: Изобщо не се глася за премиер
Това ни чака в близките дни
Репортер от "На кафе" бе заловена да шофира в нетрезво състояние
Делян Пеевски, председател на ДПС, посети Търговище
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).