Съвет от експерт: Първо си потърсете жилище, което е по-скъпо от това, което може да си позволите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:10 / 25.02.2023
33615
"Моят дом е моята крепост“. В психологията на българите е заложено желанието и стремежа да закупят собствен имот. Това го доказва и статистика на Евростат от есента на 2022 г., според която България е на трето място в Европейския съюз по брой хора, които живеят в собствени имоти. За да достигнеш до най-добрата сделка (което е напълно субективно понятие), е важно да си наясно с причината, поради която купуваш. Да знаеш какво търсиш и добре да си пресметнал всички разходи.

До септември 2022 г. пазарът на имоти в България беше панически. Имаше буквално хора на опашки за имоти“, разказва Георги Янков, управляващ съдружник в агенцията за недвижими имоти Primo +, който взе участие в събитието "Идеалният дом – от избора до обзавеждането, организирано от Банка ДСК, цитиран от Economic.bg.

Според експерта в областта на недвижимите имоти в България хората смятат, че процесът по закупуването на имот е праволинеен. А на практика могат да възникнат хиляди въпроси и пречки, които да спънат финализирането на сделката.

Смятам, че един от най-добрите съвети, които мога да дам, е първо да се потърси нещо, което е по-скъпо от това, което можем да си позволим. Добре е да се разгледат и по-евтините варианти", казва Янков.

Като уточнява, че изграждането на цялостна и ясна представа за текущото състояние на пазара е ключът към добрата сделка.

"Покупката на недвижим имот е 80% емоция и 20% логика", казва Георги Янков, който не веднъж се е сблъсквал със ситуации, в които основните изисквания на клиент изчезват, когато той се "влюби“ в имота.

"Имал съм случай, в който една жена заложи в профила си на търсене не повече от 5 етаж, защото имаше страх от високо. Но в крайна сметка купи апартамент на 14 етаж, защото напълно отговаряше на нейните изисквания и просто се влюби в него. Друг случай, в който така подредихме апартамент, който е стоял преди това 2 години на пазара, че още когато влезе първият клиент, го купи“, разказва управляващият съдружник в агенцията за недвижими имоти Primo +

Най-често ипотечните кредити в България се теглят за 30 години. Наблюденията на Пламена Тотева, която е експерт в областта на ипотечното кредитиране в Банка ДСК, показват, че преобладаващата част от клиентите взимат кредит за 24 години. А средният размер на кредита през последните месеци надхвърля 150 000 лв.

Съветът ми към по-младите клиенти, които за първи път се сблъскват с ипотечен кредит, е да вземат кредит за по-дълъг период на изплащане, с по-малки вноски, за да не натоварват бюджета си", казва тя.

Съветът на експерта в областта на ипотечното кредитиране е 35 – 40% от доходите на човек да са тези, които отиват за покриване на кредита. Добре е и да има на депозит между 3 и 5 вноски, с които да може да се обезпечат вноските при форсмажорни обстоятелства.

България е оазис по отношение на ръста на лихвените проценти по кредитите", казва Пламена Тотева.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).